24 Nisan 2013 Çarşamba

Ani bebek ölümü sendromu (beşik ölümü)

Hiçbir sağlık problemi olmayan bebeğinizi beşiğine yatırıyorsunuz ve sabah uyandırmaya gittiğinizde bebeğinizin öldüğünü anlıyorsunuz. Bundan büyük bir kabus olamaz sanırım. Ne yazık ki binlerce anne için her sene bu kabus gerçeğe dönüşüyor. Sadece ABD'de 4500 bebek her yıl bu nedenle ölüyor.  Türkiye'deki bu nedenle ölüm istatistiklerine ulaşamadım, tam bir sayı olmadan da vermek istemiyorum.

Genellikle 0-1 yaş arası gerçekleşen bebek ölümlerinde belirgin bir neden bulunamadığında buna ani bebek ölümü sendromu (Sudden Infant Death Sendrome) veya beşik ölümü deniyor. Beşik ölümü sigara içilen ve bebeklerin yüzüstü yatırıldığı evlerde daha çok görülüyor. Beşik ölümü hakkında bir çok belirsizlik var. Hiçbir sağlık sorunu olmayan bebekler birdenbire uykularında ölüyorlar. Uzmanlar buna neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Bu da aileleri bir belirsizliğe ve umutsuzluğa itiyor. Gözümüzden bile sakındığımız tamamen sağlıklı bebeğimizi 0-1 yaş arasında kaybetme ihtimali anneleri çok korkutuyor ama tamamen çaresiz değiliz, bunu önlemek için alabileceğimiz pek çok önlem var.

Yapılan araştırmalara göre anne sütü alan bebeklerin ani bebek ölümünden ölme ihtimali hiç anne sütü almamış bebeklere göre %60 daha azmış. Bu da bebeğinizi anne sütüyle beslemeniz için bir diğer neden.
kaynak: http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20110613/breastfeeding-cuts-sids-risk

 Şu gerçekler biliniyor:

  • Bebekler sırtüstü yatırıldığında daha güvende oluyorlar. Yüzüstü yatırılan bebeklerin ani bebek ölümünden ölme olasılığı sırtüstü yatırılan bebeklerden çok daha fazla. 
  • Yumuşak yüzeyler üzene yatırılan bebeklerin ani bebek ölümü sendromundan ölme riski sert yüzeylere yatırılan bebeklerden daha fazla
  • 0-1 yaş bebekleri her uykuda sırtüstü yatırmak çok önemli. Normalde sırtüstü yatırılan bebekler bu gerçeği bilmeyenler tarafından bazen yüzüstü yatırılıyorlarsa ani bebek ölümü sendromundan ölme ihtimalleri artıyor.

Bebeğinizin ani bebek ölümü sendromundan ölme olasılığını nasıl azaltabilirsiniz?

  • Her zaman bebeğinizi uykuya sırtüstü yatırın. Bunu her uykuda yapın.
  • Bebeğinizi her zaman sert bir yatakta ve yüzeyde yatırın ve lastikli çarşaf kullanın. Bebeğinizin yatağında puf puf battaniyeler, yorganlar ve içine gömüldüğü yumuşaklıkta yüzeyler olmasın.
  • Bebeğinizin yatağı boş olsun, oyuncaklar, yastıklar, kenarlıklar ve yumuşak nesnelerle doldurmayın. 
  • Bebeğinizin yanında sigara içilmesine kesinlikle izin vermeyin. Hamilelikte ve sonrasında sigara içmeyin.
  • Bebeğiniz kendi yatağında tek başına uyusun. Aynı odada veya yakında uyutmanız iyi olacaktır.
  • Bebeğinizi uyuturken emzik kullanabilirsiniz ama almıyorsa alması için zorlamayın. ( bebeğinizi emziriyorsanız emzirmeye alışması için 1 aylık olmasını bekleyebilirsiniz)
  • Bebeğinizin uyurken çok sıcaklamamasına özen gösterin, onu çok fazla giydirmeyin ve odasının ısısı çok fazla olmasın.
  • Bu sendrom için geliştirildiği öne sürülen cihazlara ihtiyacınız yok çünkü bu cihazların gereklilikleri kanıtlanmamıştır.
  • Uyumadığı zamanlarda ve gözünüz üstündeyken bebeğinizi karnının üstünde oynatın ve arabada olmadığı zaman onu araba koltuğunda fazla oturtmayın. Böylece kafasının düzleşmesini önlersiniz.
  • Bu kuralları bebeğinize bakan herkesle paylaşın ve kuralları bozmamaları gerektiğini kararlı bir şekilde anlatın. Bakıcılar ve aile büyükleri bu riski ve kuralları bilmeliler.
  • Lütfen bu bilgiyi paylaşalım ki bebekler güvenli bir şekilde uyusunlar.

Kaynak: http://my.clevelandclinic.org/childrens-hospital/health-info/diseases-conditions/common-childhood-illnesses/hic-Safe-Sleep-for-Your-Baby-Ten-Ways-to-Reduce-the-Risk-of-Sudden-Infant-Death-Syndrome.aspx Bu konu çok önemli olduğu  ve bu hastanenin sitesinde çok iyi anlatıldığı için direkt çevirdim bu yazının ikinci kısmını.





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.