Hayatımda olan herşeyi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Zaten bu sitenin kurulma amaçlarından biri de benim 3 kuzumla yaşadıklarımı paylaşmak ve bunlardan sizin işinize yarayacak tavsiyeler çıkarmak. Yani bir nevi 3 çocukla uğraşmanıza gerek kalmadan 3 çocuk tecrübesi ediniyorsunuz burada. Havaleyi keşke hiç yaşamasaydık ama yaşadığımıza göre havale sırasında nasıl davranmanız gerektiğini paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bunu da havaleyi anlatan yazımda paylaştım. Kaçıranlar için yazı burada http://www.hassasanne.com/2013/09/cocuklarda-havale-sorunu-sevinc-kzm-dun.html Ben araştıran bir anneyim ama gerçekten havale sırasında ne yapmam gerektiğini bilmiyordum. Sevinç'e bakan çocuk doktorumuz Müjde Arapoğlu'ndan ve çocuk nöroloğundan öğrendim.
Çocuğunuz havale geçiriyorsa neler yapmalısınız?
Havale geçiren bir çocuğa müdahale olarak sadece onun nefes yolunu açık tutmamız ve boğulmasını engellememiz gerekiyor. Onu rahat bir pozisyona getirip belki de yan yatırıp kusmuğunun boğazına kaçmamasını dışarı akmasını sağlamamız yeterli. Kesinlikle sırtüstü yatırmayın. Sonra da en kısa zamanda acile götürmeliymişiz. Kesinlikle oradan oraya koştururken yanlız bırakmamalıymışız. Sakin olmanız çok önemli ama yaşayan biri olarak bunun imkansıza yakın olduğunu biliyorum. Unutmayın ki çok kısa bir süre sonra havale duracak ve kendi seyrini izleyecek. Havale nöbeti yani kasılmalar durduktan sonra çocuğunuzun ateşi yüksekse kıyafetlerini çıkarın ve vücudunu ılık bezlerle silin. Ateş düşürücü ilaç verin.
İnşallah artık normal hayatımıza ve Hassas Anne akışına devam edeceğiz tabii Sevinç artık ateş konusunda biraz daha yakın takip edilecek ve ateşinin 38'in üstüne çıkmaması için uğraşacağız. Esin ve Alper havale geçirmedikleri için doktorumuzun onayıyla ateşleri olursa 38,5 dereceye kadar ateş düşürücü vermemeye devam edeceğim. Ama bazı şeyleri farklı yapacağım. Öncelikle kendi elimle ve alnından öpmekle ateş kontrolüme artık güvenmeyeceğim çünkü bu havalede olduğu gibi iç ateş olduğunda alından, kollardan ve bacaklarından ateş anlaşılmıyor sadece koltuk altından ölçünce ateş ortaya çıkıyor. Kulaktan ateş ölçerime eskisi kadar güvenmiyorum. Koltuk altından ölçmeye çalışacağım. Bir de daha erken ılık duş ve kompres uygulaması yapmaya başlayacağım. Ateşleri 38'i geçince ılık komprese 38,5'u geçerse ılık duşa başlayacağım. Böylelikle fazla ilaç almalarını önlemeyi umut ediyorum. Esin ve Alper'in ateşi 38,5 olunca Sevinç'in ateşi 38 olunca ateş düşürücü ilaç vereceğim. Lütfen çocuğunuza ilaç vermeden doktorunuza danışın ve sadece onu dinleyin. Bunlar sadece benim yapacaklarım ve teşhis ve tedavi niteliği taşımıyorlar.
Kalıcı bir sorun olmadan atlattığımız için çok şükrediyorum. Kimse yaşamasın bu havale olayını özellikle anne için çok yıpratıcı. Özellikle kısa havaleler çocuklarda çok büyük ihtimalle hiçbir kalıcı hasar bırakmıyor ama anneler gördüklerini, yaşadıklarını ve o kaybetme korkusunu hiçbir zaman unutmuyor.
Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler
çok sevindim,hergün acaba ne oldu diye takip ettim çok üzülmüştüm gerçekten. Allah tekrar yaşatmasın bu korkuları size,yavrularınızı size bağışlasın. Geçmişolsun
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Sevgiler Ece
SilÇok teşekkür ederim. Sevgiler Ece
Sildr larin ates konusunda yaklasimlari farkli. Bizim dr umuz 37.5 da ates dusurucuye baslayin, cocugun hastaligi konforlu gecirmesi icin ates dusurucu veriliyor dedi. Bagisikli sistemi zaten savas halinde, daha cok ates olmasinin bagisikli sistemi ile ve dayaniklik ile dogrudan bir ilgisi yok. Cocugun bagisikli sisteminin guclenmesi icin hareket, temiz hava, iyi gida onemli. Bir sekilde mikroba viruse expose olmasida iyi.Ama atesi ciktikten sonra 38.5 kadar beklemek riskli olabiliyor demisti dr.
YanıtlaSilAma 37,5 ateş bile sayılmıyor.Ateş 38 olunca ateşli deniyor. Daha ateşli bile olmayan çocuğa ateş düsürücü vermek ne kadar doğru? Ayrıca risk deyince 37den 37,5 a çıkarken bile havale olabiliyormuş. Ama bazen de 40,5 derece ateşte olmuyor. Havalenin de yüksek ateşle değil de ateşin yükselme hızıyla ilgili olduğu biliniyor. Ateş düşürücüler de ilaç ve her ilaç gibi böbrekleri yoruyor. Özellikle de çocukların ve bebeklerin hassas böbreklerini. Açıkçası ben 37,5ta ateş düşürücü verin diyen bir doktora güvenebileceğimi zannetmiyorum. tabii ki bu benim düşüncem. Doktorla anne arasındaki ilişki çok öenmli herkes rahat ettiği ve güvendiği doktora götürmeli. Bağışıklık sistemi ile ilgili yazdıklarım çok bilinen şeyler ve bütün kaynaklar bunu söylüyor. Tabii ki temiz hava ve iyi gıda da çok önemli. Ateş çıkmadam önce zaten mikrop veya virüsle karşılaşmış oluyor. Sevgiler
Sil