Çocuklarda görülen büyüme ağrılarının annelerin en fazla şikayet ettiği konuların başında geldiğini açıklayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Apak, “Anneler, büyüme ağrısının fizyolojik bir olay olmasına rağmen ‘ağrıların altında önemli bir hastalık yatıyor mu?’ endişesi ile çok sık hekime başvuruyorlar. Çocuklar, doğdukları andan itibaren büyümeye başlar. Tamamen normal olan büyüme ağrılarından endişe etmeye gerek yok. Fakat ağrıların yanında ateş, şişlik, morluk, halsizlik, solukluk gibi farklı hastalık bulguları da varsa çocuk uzman bir hekime götürülerek, lösemi, kemik tümörleri gibi ağrıya da neden olabilecek diğer hastalıklarının olup olmadığı araştırılmalıdır” diye konuştu.
AĞRIYAN YERLERİ OVALATIRLAR
Çocuklarda ağrıların 3 yaşından itibaren 13-14 yaşlarına kadar sürebileceğini, ağrı yüzünden çocukların gece uykularından bile uyanabileceklerini söyleyen Prof. Dr. Apak, “Bu ağrılar genellikle ayaklarda, dizin arkasındaki kaslarda, baldırlarda, uyluk kaslarında görülür. Ağrılar genellikle çift taraflı olarak görülür. Eklemlerde görülmez. Çocuk ağrıyan yerlerini sık sık annesine ovalatmak ister. Çünkü bir çocuğun oyun oynarken düşüp bir yerini çarptığında ağrısının olması başka bir durum. Dönem dönem ağrılarının olması da başka bir durum. Tehlikeli olan hastalıkların belirtilerini de içeren bu ağrıların neden olduğunun bulunması, ailelerin rahatlamasına neden olacaktır” ifadelerini kullandı.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Vücutta kemik ağrılarıyla ortaya çıkabilen hastalıklardan löseminin ilk belirtilerinin başında kansızlık, enfeksiyon ve kanama geldiğini belirten Prof. Dr. Apak, “Ağrı şikayeti ile başvuran hastaların kemik ağrıları dışında kansızlık, cilt altı kanamaları, ateş gibi bulguları varsa hastayı dikkatle incelemek lazım.Bu bulgular romatizmal ya da enfeksiyon nedenli bir hastalığı da gösterebilir, önemli bir kan hastalığının da belirtisi olabilir. Bu hastalıkların erken tanınması tedavisi açısından çok önemlidir. Çok basit bir muayene ve kan testi ile bu hastalıkların varlığı ekarte edilmeli. Ayrıca yine ağrıya neden olabilecek kemik tümörleri de basit bir röntgen film ile teşhis edilebilir. Kemik tümörleri erken teşhis edilirse tedavileri çok kolay olabilmektedir. Ancak ileri derecede beklemiş kemik tümörleri başka organlara sıçramış olursa tedavi çok zahmetli ve uzun olabilmektedir” dedi.
Kaynak: http://www.internethaber.com/cocuklardaki-buyume-agrisi-535194h.htm
Hassas Annemiz Binnaz:
Ece hanım. Kuzum gece durduk yere ağlayarak uyanıyor ve dizlerini ovuyor. 15-20 dakika sonra sakinleyip uykuya devam ediyor. Biz de ovuyoruz. Araştırmalarım sonucunda nedeni bilinmeyen büyüme ağrıları oluyormuş 3-12 yaş çocuklarda. Aynı sorunu yaşayan anneler var mı benim gibi? Kızım 3 yaşında, şimdiden teşekkür ederim.Cevabım:
Evet boyun hızlı uzaması nedeniyle büyüme ağrıları olur ama yine de bu ağrıların yanında başka şikayetler varsa tehlikeli olabilir. Bir sonraki kontrolünde doktoruna söyleyin buna dikkat ederek muayene etsin. Belki sizi bir çocuk ortopedistine yönlendirebilir.
Benim çocuklarım da normalden fazla uzadıkları ve çok uzun boylu oldukları için (Maşallah)bu konu beni çok endişelendiriyordu. Alper 0-1 yaş arası 34 cm uzadı. 1-2 yaş arası 20 cm uzadı. Şimdi de normalden 3,5 yaş ileri gidiyor. Kızlar da 2 yaş ileriler. Senelik uzamaları normal bebeklerden çok fazla olduğu ve 1.94 olan babaları da tüm çocukluğu boyunca büyüme ağrılarından çektiği için bu ağrıları çekmelerinden çok korkuyordum. Ben araştırmalarım sonucunda büyüme ağrılarına en iyi gelen şeyin cimnastik ve yüzme olduğunu buldum. Çocuklar yazın bol bol yüzdüler 4 yaşından itibaren de haftada 1 gün cimnastik dersine gitmeye başladılar. Hiç büyüme ağrısı çekmediler. Zaten cimnastik çok faydalı ve kız erkek tüm çocukların spora cimnastik ile başlaması öneriliyor. Bence siz de esneme hareketleri yaptırmaya başlayın belki doktorunuz size bazı hareketler önerebilir ve biraz büyüyünce de cimnastiğe yazdırırsınız. Anneannem ve bir çok doktor çocuklara kelle paça çorbası yedirmeyi de öneriyor. Denemekte bir zarar göremiyorum. Bir de eklem ağrılarına kantaron yağı ile ovmak çok iyi geliyor. Doktoruna danışıp onu da deneyebilirsiniz. Geçmiş olsun
Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler
ya nasıl desem tam zamanında gelen bir yazı.teşekkürler.5 yaşındaki kızım ağrılardan bahsediyor.bende büyüdüğü içi olduğunu söyledim.ama içimden inşallah başka bir sebebi yoktur diyorum.
YanıtlaSilyoktur inşallah ama dikkat edin.sevgiler Ece
SilMerhabalar oglum 1, 5 yasinda basladi su an 4 yasinda cogu geceler bacak agrisiyla uyaniyor gitmedigimiz doktor kalmadi losemi testi yaptilar cok sukur bisey cikmadi yalnız bu testi yaptorali bir yil oldu ve hala ağrılar devam ediyor cok endiseliyim tekrar yaptirmam gereklimi
YanıtlaSil