23 Ekim 2013 Çarşamba

Konuk yazar: Çocuğunuz anaokuluna başlarken dikkat etmeniz gerekenler- Halenur Bal

Anaokuluna başlarken çocukların en kısa sürede ve en sorunsuz şekilde okula uyum sağlamaları için uygulanması gereken önemli hususlar vardır. şunu unutmamalıyız ki kimi çocuk güle oynaya giderken kimi çocuk bir kaç hafta ağlar. çocuğunuzun ağlıyor olması endişe yaratacak bir durum değildir ancak mutlaka bu durumla ilgilenilmelidir.

1. Çocuğunuzla okul hakkında olumlu sohbetler yapın. Eğer çocuğunuz sizin okulu sevdiğinizi ve okula güvendiğinizi hissederse okul hakkında olumlu duygular geliştirme olasılığı artar.

2. Okul başlamadan önce mutlaka çocuğunuzu okula götürün ve okulu tanımasını sağlayın. Okulun bölümlerini görmesi rahatlamasını sağlar. Okul bahçesindeki parkta oynamasını sağlamak okul ile ilgili olumlu düşünmesini sağlayacaktır.

3. Ne olursa olsun öğretmen ya da okul ile korkutmayın. Çocuğunuz, istemediğiniz bir davranış yaptığında; "öğretmenin sana kızar", "sana ceza verir", "müdür amca seni okula almaz" gibi cümleler kullanmayın.

4. Çocuğunuzun okula uyumu ile ilgili kaygılarınız olursa, bunu onun yanında ifade etmeyin.

5. Çocuğunuzu günün sonunda onu okuldan alacağınız ya da okul servisinin onu eve kadar getireceği konusunda bilgilendirin. Bundan emin olmasını sağlayın.

6. Uyum süreci boyunca, çocuğunuzun okula kendisini iyi ve güvende hissettirecek bir oyuncak ile gelmesine izin verin. Çantasında veya elinde tutabileceği sevdiği bir nesne onu rahatlatacaktır.

7. Uyum süreci boyunca çocuğunuzu okula bırakmak veya servise bindirmek için gerekiyorsa fazladan biraz zaman ayırın. Onunla konuşmanız ve onu rahatlatmanız gerekebilir.

8. Çocuğunuz ağlamakta ve sizi bırakmamakta ısrarcı olursa, siz de kararlı tutumunuzu sürdürün ve öğretmenlerinizin önerilerine uyun.

9. Okula başlama döneminde ani kural değişikliklerinden kaçının. Evdeki günlük düzeni aynen devam ettirmeye çalışın.

10. Çocuğunuzla nitelikli zaman geçirin. Onunla okul yaşantılarını kendisi anlatmak isterse konuşun, ısrarcı olmayın.

11. Uyum sürecinde evde yaşananlarla ilgili okulu bilgilendirin.

12. Okuldan alınacağı saat konusunda net bilgi verilmesi ve buna mutlaka uyulması önemlidir.

13. Okula uyumla ilgili ne olursa olsun çocuğunuzu diğer arkadaşlarıyla kıyaslamayın. Asla azarlamayın. Sözlü ya da fiziksel şiddet uygulamayın.

14. Okulda yaşadığı ya da yaşayacağı uyum sorunlarını çocuğunuzun yanında diğer aile bireylerine anlatmayın. Aksine olumlu yaşantılarını çoşkuyla paylaşın.
Bu 14 maddelik yazı velilerimize verilmek üzere rehber öğretmenimiz ile hazırlanmıştır. Şimdi ben size kısaca kendi fikrimi aktaracağım.

Bazı öğrenciler okula geç uyum sağlar. Bana sorarsanız bu bir sorun değidir. En önemli nokta öğretmendir. Öğretmen, okula uyum sağlamakta zorlanan çocuğunuzla gerçekten ilgilenmekte midir? Bu çok önemlidir. Okul öncesi çocukları için uyum haftası; bana göre en önemli haftadır. Öğretmen maharetli ise öğrenciyi bu hafta içerisinde tavlar. Okula başladıktan sonra ise yavaş yavaş kendine bağlar. Öğretmen, uyum haftasında çocukların mutlaka velileri ile okula gelmelerini ve sürece birlikte katılmalarını sağlamalıdır. Öğretmen, oynayabileceği grup oyunlarını önceden planlamalı ve çocuk-veli-öğretmen eşliğinde oyunlar oynanmalıdır. Bu oyunlara örnek olarak bir çok drama oyunu vardır. Annesinin ya da babasının sınıf içerisinde öğretmeni ile oyun oynayıp eğlendiğini gören çocuk, öğretmene güven duymaya başlayacaktır.

Çocuk, bu süreç içerisinde okula istediği herhangi bir nesne, eşya ile gelmeli. Bu çok rahatlatıcıdır çocuk için. Annesinin fotoğrafı, şalı, ya da kendisine ait kendisinin seçtiği bir nesne uyum sürecinde tamamlayıcı bir görev görecektir.

Şimdi anlatacağım husus da çok önemli ama çoğu öğretmen bunu yapmıyor ne yazık ki. Öğretmen, okula uyum konusunda güçlük yaşayan çocuğun evine en kısa zamanda yani okulun ilk haftalarında ziyaret planlamalıdır. Öğretmen, çocuğun evine gitmeli, çocukla odasında oyun oynamalıdır. Çocuğun odasının kapılarını öğretmene açması onu kendi dünyasına almasıdır. Gerekirse öğretmen bu ziyareti birden fazla olacak şekilde planlamalıdır.

Halenur Bal


Ana Sayfaya Dönün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.