8 Şubat 2013 Cuma

Diş Buğdayı Partisi

Bebeklerimizin ilk dişi çıktığında diş buğdayı kaynatmak ve komşulara dağıtmak adettendir. Günümüzde artık bu güzel olay diş buğdayı partisi ile kutlanıyor ve bebeğimizin dişleri sağlam olsun, ömrü uzun ve bereketli olsun diye sevdiklerimizle paylaşılıyor. Alper'in ilk dişi çıktığında Alper hastaydı ve kutlayamamıştık ama doğumgününde diş buğdayı yapıp dağıtmıştık. Kızlarda çok heves ettim ve güzel bir parti yaptık evde. Bu 3,5 sene önceydi. Şu anda gerçekten harika partiler düzenleniyor organizasyon şirketleri tarafından. Bizimki de zamanına göre sıcak ve eğlenceli bir partiydi.

Tabii ki bu partinin en önemli yiyeceği diş buğdayı. Onun çok güzel olması lazım. Öncelikle sevgili kayınvalidemin diş buğdayı tarifini vereyim. Partimizde o yapmıştı ellerine sağlık ve inanılmaz güzel olmuştu.

Diş Buğdayı


Akşamdan 1 kilo buğdayı bol suyla düdüklüye koyun. Bir dakika fıslatın altını kapatın. Sabaha kadar düdüklüde kapalı durup şişiyor. Sabah suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Dikkat edin altı yanmasın. Suyunu çekip pişince altını kapatıyoruz. Sonra 1/2 kilo şeker koyun karıştırın. Bırakın soğusun. Soğuyunca içine nar, fındık, ceviz, kuru meyve karışımı ve canınız ne isterse süslemek için koyun. Lütfen jelibon şekerleme gibi sağlıksız ve çocuklara zararlı şeyler koymayın. Çocuklar da bundan yesin çünkü onlar için çok faydalı. Afiyet olsun.





Menümüzde mercimek köftesi,2 çeşit börek. pohaça, kısır ve yine annemin yaptığı harika bir muzlu pasta vardı. Şimdilerde pastaneler çok güzel diş şeklinde pastalar yapıyorlar ve hoş oluyor ama bizim gibi kendiniz yapmak isterseniz diş şekli verebilirsiniz. Biz üstüne nar ile kızlarımın ismini yazmıştık :) Ben gelenlere hediye olarak vermek için özenip minik lokum paketleri hazırlamıştım ve yaşasın dişimiz çıktı etiketi yazmıştım. Şimdi bakıyorum üstünde ".....'nın dişi çıktı" havluları bile hediye veriliyor ve çok güzel görünüyor. Bence hediye olarak çocuk diş fırçası ve diş macunu vermek en güzeli olur. Günün anlam ve önemine uygun olur. Bu ikiliyi minik bir kap kağıdına sarıp bebeğin cinsiyetine göre mavi veya pembe kurdelayla bağlayabilirsiniz. Dikkat edin diş macunu parabensiz ve florsuz olsun.




Ben kızlara pişmemiş buğdaylardan iğneyle geçirerek bilezik yapmıştım kurdelanın üstüne. Çok güzel oldu hala saklarım.



Tabii ki partinin en zevkli kısmı çocuğunuzun gelecekteki mesleğini seçeceği bölüm! Önce yere bir örtü serin. Örtünün üstüne bilgisayar mouse (bilgisayarcı), hesap makinesi (muhasebeci), Kuran (din adamı), steteskop (doktor) ve kalem (yazar) koyun. Bunlara istediğiniz meslekleri ekleyebilirsiniz. Bebeği getirin ortaya oturtun. Herkes bebeğin kafasından aşağı pişmemiş buğdayları atsın bereket olsun diye. İlk önce neye eli giderse o mesleği seçeceği düşünülür. Benim Esin ilk hesap makinesine, Sevinç steteskopa'a gitmişti. Alper de başka birinin partisinde steteskopu seçmişti. İlerde göreceğiz :)



Çok güzel eğlendik ve bir adetimizi de elimizden geldiğince yaptık. Önemli olan birarada olmak ve güzel dileklerde bulunmak.



                                         Kızlar nineleri, babaanneleri ve benimle


google'da "diş buğdayı partisi" yazarsanız pek çok fikir edinebilirsiniz.






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

3 yorum:

  1. Merhaba
    2 gün önce oğlumun 2 dişinin pırtladığını fark ettik :)
    şimdi bende başladı diş buğdayı telaşı.Siz güzel bir şekilde halletmişsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayırlı olsun :)Çok güzel bir telaş oluyor. Tadını çıkarın. Şimdi çok daha güzel partiler yapılıyor, eminönünde çok güzel malzemeler var. 4 sene önce yoktu pek birşey. İyi partilerrr Ece

      Sil
  2. Mrb Hassas Anne,
    çok güzel alatmışsınız dişbuğdayı olayını :)
    gerçekten geçtiğimiz yılarda bu kadar güzel süsleme ve hediyelikler yoktu,şimdi alternatif çok :)
    Aşağıdaki linklerde benim yaptığım dişbuğdayı partileri için örnekler var,fikir verebilir,sevgilerimle :)
    Ayşe Durul Aslan
    İstiridye ve İncisi Butik Pastacılık ve Parti Organizasyonları

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.426668744047274.87398.197793233601494&type=3

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.447280751986073.91677.197793233601494&type=3

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.203520203028797.44829.197793233601494&type=3

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.