2 Ekim 2013 Çarşamba

Okan Bayülgen'in 'Çocuklarımıza ne yedirmemeliyiz?' programında uzmanların söylediklerinden akılda kalanlar

2 yaşına kadar çocuğun beslenmesi çok önemli. Tüm organları şekilleniyor. Tuz, salça, baharat, salça, bal, çikolata 1 yaşından önce yasak.

Ek besinlere artık "tamamlayıcı besinler" demek lazım. Bu tanım gerçekten çok önemli. Çünkü bebeğin büyümesi ile beraber gerekli besin ihtiyacını "sütü tamamlayacak şekilde verilece gıda". İlk 1 yıl fazla verilmemesi gerekiyor.

Çikolata ancak 2 yaşından sonra az az verilebilir. Çocuk tatlı ile geç tanışmalı. Ne yazık ki Türkiye’de çocuklar çok erken tatlılarla tanışıyor bunu engellememiz lazım. Şekeri her şeye katmasın anneler.

Süt olayı: Badem sütünde kalsiyum yoktur sütün verdiklerini veremez. Çocuk hiç süt içmezse yıllarca sonra içtiğinde o sütü tolere edemeyebilir. Sütün protein bileşimi çok özeldir. Proteinin yapı taşlarını almamız gerekiyor. Süt içinde bunu barındırır. Aminoasitler doku tarafından direkt olarak kullanılabilir. Sütü kaynattığınız zaman önemli derecede protein kaybolur. B2 vitamini yok olur. C vitamini de yok olur. Açık süt olabilir ama hazırlanış şekline dikkat edin. Süt fokurdadıktan sonra 5 dakika tutacaksınız. İneğin sağlığından emin olmanız gerekir. Bu nedenle kontrollü güvenli yerlerden almamız lazım. Pastörize sütü tercih edebilirsiniz. Tetrapak kutularda iç kısımda aluminyum yok, pastorizasyon işleminde kayıp olmuyor. Süt soğuk olarak içilmeyecek. Günde 2 bardak süt içilmesi iyi olur ya da yoğurt, kefir veya ayran olarak da tüketilebilir. Fazlası zararlıdır.

Anne sütü ilk 6 ay su bile vermeden verilmelidir. 2 yaşına kadar verilmelidir.

Yemeğini yemeyen çocuk masadan kalkacak. Arada birşey verilmeyecek. Bir sonraki öğünde yine sofraya oturacak. Anneler çocuğunu yedirmekle kendilerini tatmin etmesinler. Çocuklarıyla aralarında başka türlü bağ kursunlar.

Tüm endüstriyel ürünler çocuklar için risk teşkil ediyor. GDOlu ürünler konusunda endişeler var. Mısır, soya, domates ve çilek riskli olabilir GDO açısından.

Türkiye’de diyabet ve obezite inanılmaz arttı. Erken ergenlik, alerjiler de çok görülmeye başlandı. Çocuklarımızın üçte biri obezite tehlikesini yaşıyor.

Çocuğa yeme dediğin şeyi sen yiyorsan ve çocuk bunu görüyorsa bu onu daha da kötü etkiler.

Çocuklar tatlı olarak bitter çikolata yesin sadece o da çok çok az.

Çocuklar florürsüz diş macunu kullanmalı.

Cips kesinlikle yenmemeli. Çocuklara çok zararlı. Doymuş yağ oranı çok yüksek, ısınmış yağ ve içinde katkı maddeleri ve aşırı tuz var. Kazanda gün boyu 180 derecede yanıyor o yağlar bu nedenle de fast-food da çok zararlı.

Çocuklar için tehlikeli gıdalar: sosis, fıstık, ton balığı fazla yenilince, patates kızartması, salam, cips, fast-food





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

5 yorum:

  1. Okan Bayülgen dopdolu olmakla beraber faydalı olmak için de çalışıyor, çok seviyorum bu aykırı adamı.. Size de çok teşekkür ediyorum bizleri düşünüp notlar aldığınız ve paylaştığınız için

    YanıtlaSil
  2. Çocuklar için tehlikeli gıdalar arasında fıstık var! Burada hangi fıstık kast ediliyor acaba?

    YanıtlaSil
  3. paylaşım için teşekkürler ben de izledim ama kaçırdıklarım olmuş tavuk konusunu da kaçırdım galiba tweet gelmişti bi izleyici den ama konuşmamışlardı .bir yukar da çocuklar için en tehlikeli gıdalar kısmın da fıstık demişler buna antep yeşil olan fıstık yani oda dahilmi benim kızım onu her yediğin de bi çıtırdıyor suratı diğer kuruyemişler de hiç bişey olmuyor.merak ettim dr. sağolsun ukala bir tip artık çekiniyorum tersliyor:S

    YanıtlaSil
  4. Süpersiniz, ben de izledim ve yanlış bir şey yapmadığıma sevindim. (Esra Hanım'ın ek gıda eğitiminde tanışmıştık sizinle, orası da benim için çok faydalı oldu) Not olarak almanız harika olmuş, pek çok annenin faydalanacağına eminim.
    Sevgiler,

    herhaftalik.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler yazınız için Süt Anneninde bu konuda yazdıkları vardı. İkisinide okuyarak tamamlamış oldum.

    http://sutanne.blogspot.com/2013/10/dun-gece-muhallebi-kafasndan-anladklarm.html

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.