5 Nisan 2013 Cuma

Çocuklarımıza anaokulu seçerken nelere dikkat etmeli ve hangi soruları sormalıyız?


              
   
Çiçekli Bahçe Anaokulu'nun kurucusu 25 yıllık eğitimci pedagog Ayşe Özenç çocuklarımıza anaokulu seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor. 


Bahar geldi Hassas Annelerin çocukları için okul bulma telaşı başladı


Şimdi okula başlama zamanı...

Çocuklarımız artık çok daha erken bir zamanda sosyal yaşantılara ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacın en doğru şekilde karşılanabileceği yer anaokullarıdır. Açık alanlarda çocukların bir araya gelmeleri, onlara rehberlik edecek doğru kişilerin olmaması ve çok farklı yaşlardaki çocukların bir araya gelmesi ile birtakım zorluklar ortaya çıkmaktadır. Peki en kıymetli varlıklarımızı teslim edeceğimiz okulda neler aramalıyız? Görüşmeye gittiğimiz kurumlarda nelere dikkat ederek nasıl sorular sormalıyız?Eğer bulabiliyorsak tanımak istediğimiz kuruma daha önce çocuğunu göndermiş ve referans veren ailelerin görüşleri çok önemlidir. Fakat burada şu faktörleri gözardı etmememiz gerekir; Her çocuğun ihtiyacı ve her ailenin beklentisi farklıdır. Görüşleri dikkate almalı fakat mutlaka yüzyüze görüşmeye gidilmelidir. Telefonla edinilen kısa bir bilgiden sonra eğer olabileceğine inanıyorsanız okul ziyareti önemlidir.

Anaokuluna gittiğinizde karşılanma biçimi önemlidir. İletişim kurma sıcaklığı, açıklığı değerlendirilebilir. Anaokulları genelde hareketin ve enerjinin yüksek olarak yaşandığı yerlerdir. Canlılık ve hareket yaşanılan bir yer olduğunu gösterir.
Okul yöneticisi ile yapılan sohbette; size okulu biraz tanıtmasını isteyebilirsiniz. Sohbet sırasında aklınızdaki soruların hepsi cevaplanmadıysa, siz sorularınızı yöneltebilirsiniz. Anaokullarının işleyiş biçimi aynıdır. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısı, branş dersleri. Değişebilecek noktalar başlangıç-bitiş saatleri, eğitime bakış açıları ve ücretleri olacaktır.

Bu sohbetin önemli noktaları; Okulun nereye bağlı olduğu, anaokullarının hepsinin eğitim yeri olması nedeni ile Milli Eğitim’e bağlanma zorunluluğu olmasına rağmen belediyelerden işyeri ruhsatı alarak çalışan kurumlar mevcuttur. Sadece Milli eğitim’e bağlı olan kurumlar müfettişler tarafından denetlenmektedir. Çalışanların atamalarının olup olmadığı da önemlidir. Milli Eğitim sadece bu alanda eğitim görmüş öğretmenlerin atamalarını yapmaktadır.


Şu önemli soruların cevaplarını almalısınız:


  • Eğitim kadrosunun başındaki yöneticinin eğitimi ve deneyimi nedir?
  • Kadro kaç senedir bir arada çalışmaktadır? Ekip olarak çalışmak önemlidir.
  • Çocuğunuzun devam edeceği sınıf hangi dersleri görmektedir?
  • Çocuğunuzun sınıfı hangi kitapları kullanacaktır?
  • Eğer yemekler okulda pişiyor ise mutfakta çalışan hanımın 6 ayda bir sağlık raporu yenilenmekte midir?
  • Acil durumlar için hazırlıkları nelerdir? Çocuk tesliminde nelere dikkat edilmektedir?
  • Aile ile iletişim nasıl kurulmaktadır?
  • Çocuğunuzun gün içindeki yaşamından haberdar olabiliyor musunuz?
  • Ailelerle yapılan toplantılar ve içerikleri nasıldır?
  • Aileler okul içindeki çalışmalara dahil edilmekte midir?
  • Eğitime bakış açıları nasıldır?


Anaokulları; çocukların bilgilerle doldurulduğu değil, bilgileri öğrenebilmek için gerekli becerilerin kazandırıldığı yerlerdir. Becerileri kazandırmak yerine bilgileri yüklemeye çalışmak çocuğu yormak ve doya doya oynamasını engellemek yanlıştır. Çok fazla branş dersleri ve yoğun program çocuklara ağır gelir ve sıkar.


                     


Çocukların evdeki bireysel yaşamdan sosyal yaşama geçişte hazırlanmaları gerekir. Anaokullarının amacı; gelişimleri çok hızlı bir şekilde devam eden çocukların yaşantılarını zenginleştirmektir.Çok uzun süre içerisinde bulunacakları okul kavramını olumlu mutlu olabilecekleri bir yer olarak hayatlarına katmak, kendi kimlik bilgilerini oluştururlarken olumlu kodlamalar yapmalarına yardımcı olmaktır.

Okulun içerisinde gezerken şunlara dikkat edilebilir; temizliğe, sınıfların düzenine sınıfların düzeninde bakmamız gereken şey ise kullanıldığını anlayabileceğiniz kadar derli toplu fakat çok düzenli olmamalıdır. O mekan çocukların kendi sorumluluklarını aldığı, işlerini yaptığı yerlerdir. Var olan panolardaki yapılmış çalışmalara bakabilirsiniz, aynı elden çıkmış gibi yapılan çalışmalar yerine çocukların kendilerini ortaya koyabilecekleri fırsatlar verilmiş mi? Çocukların soruları ya da ihtiyaçları nasıl karşılanmaktadır bunları gözlemleyebilirsiniz.

Sınıflarda yaş gruplarına göre öğrenci sayıları değişmektedir. Küçük yaş grubundaki sayı mekanın büyüklüğüne orantılı, henüz ihtiyaçlarını kendileri karşılayamadıkları için daha azdır. Sınıflar oluşturulurken aynı yıl doğumluların bir arada olmasına ve karışık gruplar olmamasına dikkat edilmelidir. Okul öncesi dönemde gelişim çok hızlı olması nedeni ile ilgi süreleri becerileri ve ihtiyaçları çok çabuk değişmektedir. Sınıf mevcutlarının çok az olması sosyal yaşantıların zenginleşmesini engeller, fazla olması da öğretmenin çocukların ihtiyaçlarına cevap verememesine neden olur. Milli Eğitimin verdiği sayı 20 dir.

Ancak sınıf sayıları bir öğretmene;

3 yaş grubunda 10-12

4-5 yaş grubunda 15

Hazırlık sınıfında 18 olabilir

Sınıfların iki öğretmenli olması yerine sınıf öğretmeninin ihtiyaç duyduğunda yanında olabilecek yardımcı öğretmenlerin olması çocukların bir lider öğretmene yönlenmelerini sağlayacaktır. Evdeki gibi çocuklar kimden neyi isteyeceklerini çok çabuk fark ederler ve öğretmenler ile ilişkilerini ona göre oluştururlar.

Çocuğunuz ve sizin için en uygun anaokulunu seçerken; görünüşe ve gösterişli broşürlere göre değil eğitim kalitesine göre seçmeniz dileği ile.


Ayşe Özenç

Çiçekli Bahçe Anaokulu Kurucu Müdürü
www.ciceklibahce.net
http://www.facebook.com/ciceklibahce.anaokulu






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

2 yorum:

  1. Oğlum (25 aylık) oyun grubuna başlamış iken taze taze bu yazı çok iyi oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Erenköy ışık anaokulu kampüsü mükemmel maalesef yönetim kadrosu için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.hele bir müdürehanım var sizin özel hayatınıza kadar karışıyor ve eleştiri kabul etmiyor,okulda sistem yok,stajer hocalar ile iş görüşmesi yapıyorlar en az 5 senelik deneyimli diyorlar kampüs isteyen hemen gitsin eğitim için düşünün derim.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.