14 Nisan 2013 Pazar

Tüp bebek tedavisinde başarıya yardımcı olabilecek faktörler




Doğal yollardan veya diğer tedavi yöntemleri ile başarı sağlanamadığı için tüp bebek tedavisine yönlendirilmiş çiftler ne yapmalı?

 

Öncelikle tüp bebek tedavisinde başarıya etki edebilecek pek çok etkenin olduğunun ve çiftlerin de tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında yapabilecekleri veya yapmamaları gereken şeyler olduğunun bilincinde olmaları gerekmektedir.

Tedavi öncesinde:

Doğru planlama ve gerekli donanımın sağlanması ve eksiklerin giderilmesi her şeyde ne kadar önemliyse tüp bebek tedavisinde de durum hiç farklı değildir.
3 ana etken; yumurta geliştirmek için verilen ilaçların cinsi, dozu ve protokolü biz doktorlar için önemlidir. Kadının yaşı, yumurtalıkların rezervi ve kilo. Fazla kilo tedavi sırasında ve sonrasında olumsuz bir faktördür. Yaşınıza ve yumurtalık rezervinize etkiniz olmayabilir ama fazla kilo faktörünü etkileyebilirsiniz.
Kilolu iseniz (Vücut Kitle Endeksiniz / BMI 25'in üzerindeyse) sağlıklı olarak kilo verin. 

Nasıl kilo vereceksiniz?
Dengeli beslenme ve diyet
Hareketli egzersiz, tempolu yürüyüş, yüzme (en az haftada 3 kez / birer saat )
Uygun kiloya gelmeden veya kilolu iseniz vücut ağırlığınızın %8-12'ini egzersiz ve diyetle vermeden tedaviye başlamanızı pek önermiyorum.

 Aldığınız ilaçları, vitaminleri, doğal ürünleri, ve uyguladığınız kürleri mutlaka doktorunuzla paylaşmanız gerekmektedir.
Doktorunuzun önereceği folik asit ve benzeri takviye vitamin ve ilaçlara hemen başlamanız gerekmektedir.
Günlük kafein alımınızı azaltmak faydalıdır (en fazla 1-2 fincan).
Sigara içiyorsanız azaltın (günde 5 adet’in altına), ama en doğrusu bırakmanız.
Alkol alımınızı durdurmanız veya haftada 1-2 kez 1 bardakla sınırlamanız iyi olmaktadır.
Dünya da bilimsel saygınlığı kabul edilebilen her yaklaşım ve uygulama PUBMED adlı tıbbi literatür veri tabanında yayınlanmaktadır. Burada yayınlanmayan herhangi bir kür veya maddenin tüp bebek tedavilerine bir faydası henüz gösterilmemiştir. İnformasyon kirliliği, infertilite ile ilgili tedavilerde de maalesef çok ama çok fazladır ve kafaları karıştırmaktadır. İnternetten alacağınız bilgileri kesinlikle doktorunuzla paylaşmadan uygulamayın.

Tüp bebek tedavisi sırasında:

Gece uykunuzu mutlaka alın(7-8 saat), ve gece yarısından önce uyuyun.
Protein ağırlıklı dengeli beslenmeye devam edin.
Kafeinli içecekler bu dönemde de azaltılmalı, özellikle çatlatma iğnesinden sonra kafeinli içecek hiç almamanızı öneririm.
Sigara ve alkol tüketimi mümkünse hiç olmamalıdır.
Kilo vermeye yönelik ağır bir diyet uyguluyorsanız kesmenizi veya hafifletmenizi öneririz.
Hafif veya orta miktarda egzersize veya hareketinize devam ediniz.
Bol bol su için ve aşırı sıcaktan kaçının.
Herhangi bir tedavi dışında bir ilaca veya uygulamaya başlamanız önerildiyse doktorunuza mutlaka danışın.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçları zamanında kullanın.
Kendinizi pozitif hissettirecek aktivitelerde bulunun ve tüm stres arttırıcı olayları erteleyin. Tedavi sırasındaki oluşabilecek stres ve psikolojik baskılarda gerekirse profesyonellerden veya doktorunuzdan destek isteyin.


İşte Esin ve Sevinç'in hayatlarındaki ilk resimleri! Burada henüz iki süper kalite embryolar! Dr. Melih Aygün benim kızlarımın da tüp bebek tedavisi sayesinde dünyaya gelmelerini sağlayan sevgili doktorum. Ben tüp bebek tedavim sırasında yumurtalık kanseri de olduğum için tedavim çok riskliydi ama Melih Bey'in titiz çalışması sayesinde ilk seferde sadece 2 embryo yani Esin ve Sevinç oldu. Dr. Aygün yurtdışında da önemli çalışmalar yapmıştır. 

Embryo transferi sonrasında:

Psikolojik yönden gebelik sonucunun alınacağı 10-12 gün bence en zor dönemdir. Çünkü bu dönemde sonuç beklemek stres katsayısını son derece arttırır. Bu nedenle kendinize yapabileceğiniz en güzel yol STRES’i azaltacak yöntemleri denemektir.
Ağır ve stresli bir işte çalışmıyorsanız, çalışmaya devam edin.
Asla gebelik sonucunu bekleyene kadar yatmayın, hem faydası gösterilmemiştir hem de hareketsizliğin oluşturacağı negatif etkiler nedeniyle şansınızı azaltırsınız.
Yürüyüş yapın, sevdiklerinizle vakit geçirin, neşeleneceğiniz ve hoşunuza gidecek aktivitelerle uğraşın.
İmkanınız ve zamanınız varsa yoga, nefes alma teknikleri, meditasyon,  akapunktür ile rahatlamaya çalışın.
Tedavi ile ilgili hiçbir olumsuz düşünce, kuruntu ve kafaya takma sadece ve sadece gebe kalma şansınıza olumsuz etki yapmaktan başka işe yaramayacaktır.
Düzenli uyumanıza ve dengeli beslenmenize devam edin, aşırı egzersizden kaçının.

Günlük hayatınızdaki her şeyi yapın ama aşırıya kaçmayın…. 

İlaçlarınızı düzenli kullanın…

Olumlu düşünün….

Bol Şans J

Op. Dr. Melih Aygün
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
İnfertilite Uzmanı
Erasmus Özel üreme Sağlığı merkezi




Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

1 yorum:

  1. Melih Bey, hem kızımda hem de oğlumda doktorumdu. Bilgisine ve deneyimine olduğu kadar, insanlığına da sonsuz güvenim var. Kardeşi Mehmet Bey ile müthiş bir ikili oluşturduklarını da belirtmeden geçemem:)

    Tüp bebek süreci stresli ve zor bir süreç. Bu dönemi daha rahat atlatabilmek için eşlerin de sürece tam anlamıyla dahil edilmeleri çok önemli.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.