11 Nisan 2013 Perşembe

Her çocuk evde mayalanmış yoğurt yemeyi hak ediyor!


Hassas Anneler,

Yoğurtlar evde mayalanıyor mu? Umarım heves edip bir iki kere evde mayalayıp sonra üşenip bir şey olmaz deyip çocuklarınızın yoğurtlarını marketten almaya başlamadınız. Sizin sağlığınız da çok önemli, siz çocuklarınızın her zaman yanında ve sağlıklı olmalısınız. Siz de sadece evde mayalanmış yoğurt tüketin. 13 yıldır yoğurt mayaladığım bu tarifi her türlü sütle yapabilirsiniz. Çiğ sütle yaparsanız kaynadıktan sonra altını kısın 10 dakika daha kaynasın. Diğer sütlerde sadece kabarsa yeter sonra altını kapatın. Tarifi birebir uygularsanız mutlaka başarılı olursunuz. Ben haftada 7 kilo yoğurt mayalıyorum. Çarşamba ve Pazar günleri çiğ süt alıyorum ve mayalıyorum. Unutmayın ki market sütleri plastikte mayalanıyor, katkı maddeli oluyor ve açıkçası tatları da evde yapılanla karşılaştırılamaz. En sağlıklı yoğurt bence güvenilir çiğ sütle, o yoksa cam şişede ORGANİK günlük sütle, o yoksa veya bütçe yetmiyorsa organik kutu sütle veya günlük sütle yapılır. Haydi anneler çocuklarınıza market yoğurdu yedirmeyin. Her çocuk evde mayalanmış yoğurt yemeyi hak ediyor.

İnanın 5 dk sürüyor ve çok lezzetli oluyor. İki günde bir akşamdan yapın sabaha hazır. 1 litre organik sütü kaynayana kadar ısıtın. Kabarınca hemen kapatın. 18 dk kendi kendine soğusun. 18 dk sonra elekle üstündeki kaymağı alın, kendiniz yersiniz veya atın. 1 litrelik cam kavanoza dökün sütü. İçine 3 tatlı kaşığı organik yoğurt katın, bir kere yavaşça karıştırın. Üstüne bir parça kağıt havluyu 2 kere katlayıp örtün (bu kağıt havlu nemi çekecek böylelikle yoğurdunuz sulu olmayacak. En üste de streç film örtün. Kimsenin elleyemeyeceği soğuk olmayan bir yere koyun ve üstünü sıcak tutacak mont veya kazak gbi birşeylerle 2-3 kat örtün. Hiç yerinden kıpırdatmayın. 6-8 saat sonra (akşamdan koyduysanız sabaha mesela) yavaşça açın, üstünü cam kavanozun kapağıyla örtün. Önce 6 saatte mayalamayı deneyin oluyrsa öyle devam edin cıvık olursa 8 saat mayalayın. Mümkün olduğu kadar hareket ettirmeden dolaba koyun. 10 saat dokunmayın, sonra yiyebilirsiniz. 5-6 gün dayanır en fazla. Hepsini tüketmeyin. Biraz ayırın ve bir sonraki yoğurt için onu maya olarak kullanın. Ben yakınımızdaki köydeki güvendiğimiz sütçüden alıp 7 kilo mayalıyorum her hafta anca yetiyor :) Vaktim yok demeyin çocuklarınızın ve sizin sağlığınız için çok önemli. Yoğurdu bütün çocuklar sever ve çok faydalı. Hem onlar hem sizin için. Kahvaltı dışında her öğünde yedirin yoğurdu.
Afiyet olsun, kuzularınıza yarasın.



Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

30 yorum:

  1. Ben de bu şekilde yapıyorum. Kavanoz yada borcama yapıyorum ama üzerine kağıt havlu koymuyordum ilk yapışımda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya'cığım dene bakalım daha az sulu oluyor genellikle. Nasıl olduğunu yazarsan çok sevinirim. sevgiler Ece

      Sil
  2. hemen denedim super oldu :) tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok sevindim. Afiyet olsun ve yarasın. Çok teşekkür ederim yazdığınız için, çok mutlu oldum. Ece

      Sil
  3. ece hanım ben günlük şişe sütle mayalayacağım ne kadar kaynatmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaynatmana gerek yok. Sadece kabarsın bir kere sonra soğut.Çiğ sütü 11 dk kaynatıyorum ben. Kolay gelsin. Ece

      Sil
  4. Biz çocukken annem hep mayalardı. Bu market yoğurdu olayı sonradan çıkma. Ben İngiltere'de yoğurt bulmayınca başlamıştım mayalamaya. Sonra bebeler doğunca devam ettim. Şimdi eve market yoğurdu almıyor ve aysun the sütçü'nün harika sütü ile mayalıyoruz. Eşim bile mayalayabiliyor artık:)

    benim tarif: 1 sütü kaynat, parmak içine girince yanmayacak kadar soğuyunca borcama dkö. İçine bir-iki tatlı kaşığı yoğurdu sütle ezip karıştır. Tahta kaşık tavsiye edilir tüm bu işlemler için. Üstünü ört, yazın 2,5; kışın 4 saatte aç. Genelde akşam mayalarım, sabah kahvaltıya hazırdır. Benim çocuklar genelde süt ve çay yerine kahvaltıda da yoğurt yiyor:)

    Kaymak ekmeye sürülüp, üstüne balla nefis olur:)
    Veya böreklere katılabilir, tat verir.
    Yine de istemezseniz; sütü hep karıştırarak kaynatırsanız kaymak bağlamaz.

    afiyetler...
    herkes ev yoğurdunu hakeder bence de:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. Ben de 13 yıldır mayalıyorum ve çok beğeniyorum tadını ve doğallığını. Aynen devam :) Ece

      Sil
  5. Bende denedim harika oluyor zatwn ogluslarima yogurdu kendim yapiyodum ama kivamini tutturamiyordum sonra kizim 6 aylik olunca hemen denedim mukemmel oluyor bayila bayila yiyoruz:)) tesekkurlerr ece hanimm:))

    YanıtlaSil
  6. Yesim tongur:))

    YanıtlaSil
  7. Bu yogurtu mayalasak kac aydan sonra verebiliyoruz acaba ??

    YanıtlaSil
  8. bende mayalıyorum 2 kg çiğ sütü yarım saat kadar kaynatıyorum. parmağımın içine girebileceği sıcaklıkta olunca 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalıyorum sonra sarıp sarmalıyorum hoop 6 saat uyuyo sonra dolaba :) 5-6 saatte kendine geliyor. kesinlikle evde kendin elimle yaptıgın yoğurdun tadını ve güvenilirliğini hiç bir marka veremez .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle. afiyet olsun aynen devam sevgiler Ece

      Sil
  9. ben çok sütçü aradım sordum,soruşturdum oturduğum semtte ilk bir sene ama bulamadım.bidonda kebir köy yoğurtları vardı onlardan kullanıyordum.cam rendesinde de meyvesini rendeleyip meyveli yoğurdunu öyle veriyordum ama hiçbir zaman danone-büyümix vs. yedirmedim çok karşıydım.hatta annem babam heves edip getiriyorlardı tembih edip saklıyordum ve akşamları kızım yattıktan sonra onları ben yiyordum.Uzun uğraşlar sonucunda çok şükür sütçü buldum şimdi kendi yoğurdumu kendim mayalıyorum.kanlıcadaki yoğurtçulardanda güveç aldım onda mayalıyorum ama bu kavonozuda denicem,çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elinize sağlık, yarasın kuzuya sevgiler ece

      Sil
  10. Ece hanım tarif harika ! 6 aylık kızım için yaptım çok güzel oldu.Önceden köydeyken biz de hep kendimiz mayalardık ,ama İstanbulda güvenilir sütçü bulmak zor açıkçası pek uğraşmadım,ama kızım için olunca iş değişir tabi :) hemen kolları sıvadık ve sütçü bulduk :) Yarın kızıma yedirecem yoğurdu bakalım beğenecek mi.

    YanıtlaSil
  11. ben yıllardır kendim mayalarım benim usülüm farklı çiğ sütü kaynattıktan sonra süt ılıyınca 3 kaşık yoğurt koyup mayalarım ttencereye daha sonra sofra bezi 2 kat yapıp tencerenin üstüne kapak yerine delikli kevgir koyarım sulanmasını engelliyor (kağıttan daha sağlıklı)üstüne sıkıca kapatıyorum 5-6 saat kadar bekledikten sonra dolaba koyuyorum 2 gün hiç açmadan bekliyor valla açınca kaşık kaşık mis gibi oluyor haftada bazen 5 bazen 7kg.tükettiğimiz oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kağıt süte değmediği için sağlık açısından herhangi bir sorun yok. Sizinki de çok güzel ama benimki de çok güzel oluyor tavsiye ederim. 2 gün açmamaya gerek var mı bilmiyorum. bence en fazla 1 gün bekleseniz yeter. afiyet olsun sevgiler Ece

      Sil
  12. bende bebeğim ek gıdaya geçtiğinden beri kendim mayalıyorum ...walla kızımın sayesinde bizde lezzetli yoğurt yemeye başladık ama ben mahallemize gelen sütçü amcanın sütünü hijyenik bulmadığım için marketten cam sişedeki günlük sütlerden yapıyorum pastorize ama umarım sağlıklıdır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii güzel oluyor. Sorun olmaz. Sevgiler Ece

      Sil
  13. bende güveç aldım ona yapıyorum biraz yer kaplıyor ama olsun ağzımızın tadı bozulmasın yeter :)

    YanıtlaSil
  14. Ece hanım akşam sizin tarifinize göre mayaladım yoğurdumu. Biraz önce dolaba yerleştirdim. Taş gibi olmuş yoğurdum. Size teşekkür etmek istedim. Allah sizden razı olsun. Verdiğiniz bilgiler için. Selamlar:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim harika mesajınız için. yarasın ece

      Sil
  15. yaptım harika oldu çok teşekkürler:)sevgiler....

    YanıtlaSil
  16. Ben yaklasik bir senedir tutuyorum. Iki gunde bir 1 lireden yogurt bir litreden de lor yapiyorum. 9, 5 aylik bir kizim var. O da severek yiyor. Yurtdisinda yasiyorum, burdaki diger anneler garipsiyor yogurt yapmami. Esim yabanci, o da kendi tabiriyle "cok cool" buluyor yogurt ve lor yapmami.
    Ben ilk baslarda parmakla olcuyordum isiyi. Ama herkesin sicakliga dayanikligi farkli. Ondan cok defa tutturamadigim oldu. Sonra sut termometresi kullanmaya basladim ve kesin sonuc aldim. Ben geneldekaynattigim tencerede kaymagini bozmadan tutardim. Kizim yemege basladiktan sonra kucuk kavanozlarda tuttum. Ama benim yogurdum hep sulu olur, bir dahakine sizin yontemi deniyecegim. Umarim biraz katilasir. Tesekkurler.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.