9 Nisan 2013 Salı

MSG (Monosodyum Glutamat) diğer bilinen adıyla Çin tuzundan neden uzak durmalıyız?



Biliyorsunuz biz Hassas Anneler içinde katkı maddesi olan paketli ürünlere zaten karşıyız. Herşeyin evde yapılanı bizim için daha makbul. Ama bazı katkı maddeleri var ki onlardan özellikle uzak durmak gerekiyor. MSG (monosodyum glutamat) yani ülkemizde bilinen adıyla çin tuzu bunlardan biri. Çin tuzunu cips gibi pek çok hazır gıdada bulmak mümkün.
Hassas Doktorumuz Prof. Ahmet Rasim Küçükusta şöyle diyor:

"Çin tuzu nedir?

Monosodyum glutamat veya kısa adıyla MSG, glutamik asidin tuzudur.

Uzakdoğu mutfağında yaygın olarak kullanıldığı için Çin tuzu adıyla da bilinir.

Glutamik asit proteinlerin temel maddelerinden olan 20 amino asitten biridir ama insan vücudunda da üretildiği için dışarıdan alınması şart değildir.

Beyindeki uyarıcı sinyallerin temel mediyatörüdür ve idrak, hafıza, öğrenme dâhil normal beynin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde iş görür.

Başta istiridye, midye olmak üzere deniz kabukluları, rokfor ve parmesan peyniri, domates, soya sosu, ceviz, brokoli, patates, mantar ve bazı yosunlarda da tabii olarak belli miktarlarda bulunur.

Son senelerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok yiyeceğe lezzet verme amacıyla katılmaktadır.

MSG, gıda katkısı olarak E-621 adıyla bilinir.

5. tat umami

MSG, gıdaların orijinal tadını artırarak onları daha lezzetli hâle getirdiği gibi onlara ‘umami’ ismi verilen bir tat da verir.

Umami tatlı, ekşi, tuzlu, acı ile beraber 5 temel tattan biridir.

Glutamik asidin umami tadı fazla değildir ama glutamik asidin “glutamat” olarak bilinen tuzları (mesela Monosodyum glutamat veya monopotasyum glutamat gibi) kolayca iyonize olurlar ve tipik umami tadını verirler.

İnsan dilinde glutamat için reseptörler vardır.

MSG, başta salam, sosis, hamburger, hazır çorbalar, cips, kraker, et suyu tabletleri, köfte harçları, salata sosları olmak üzere pek çok hazır gıdada bulunur.

Bu katkı maddeli yiyecekleri tüketenler bunları daha çok yemek isterler ve bu hazır gıdalar zaten yüksek kalorili olduklarından ciddi beslenme bozuklukları ortaya çıkar.

Bir taraftan bunların kalorilerinin fazla olması, diğer taraftan bunları yiyenlerin sebze-meyve, balık gibi gıdalardan uzaklaşmaları birçok sağlık problemine de davetiye çıkarır.

Sağlığa etkileri

MSG yani Çin tuzunun fazla miktarda tüketilmesinin birçok hastalığa sebep olduğu hem hayvan deneylerinde hem de insanlar üzerinde yapılan araştırmalarla gösterilmiştir.

MSG’ nin bu etkileri nöro-toksik olması, oksidatif stresi ve enflamasyonu artırması ile oluşmaktadır.

Beyine toksik etkileri (nöro-toksisite) : Epilepsi, Alzheimer, Parkinson, ALS, öğrenme güçlüğü, baş ağrısı.

Karaciğer için toksik (serbest oksijen radikalleri, karaciğer yağlanması)

Obezite ve diyabet (glikoz tolerans bozukluğu, ensülin direnci, leptin direnci, pankreas hasarı)

Ani ritim bozuklukları, kalp krizi (yemekten sonra aniden ölenlerde önemli olabilir)

Astım ve alerjiler

Retina harabiyeti ve körlük

Çin Restoranı Sendromu: MSG’ ye duyarlı olan kişilerde görülen bir tablodur. İlk kez Çin lokantasında yemek yiyenlerde tanımlandığı için bu isim verilmiştir.

MSG alındıktan 15-20 dakika sonra baş ağrısı, boynun arka tarafında, ön kolda ve göğüste yanma hissi, kol ve bacaklarda, yüzde veya başta sızlama ve karıncalanma, göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma hissi, çarpıntı, bulantı, ishal, terleme gibi şikâyetler görülür ve 2-3 saat kadar sürer.

Gelelim neticeye

Sağlığımız üzerine bu kadar çok olumsuz etkileri olan, üstelik de diyetimizde bulunması şart olmayan MSG veya Çin tuzundan uzak kalmanın, en azından olabildiğince az tüketmenin doğru olduğu kanaatindeyim."

Yazının tamamını ve tıp makalelerine verilen referansları hocamın sitesinde bulabilirsiniz http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2012/08/24/yazilar/tip-yazilari/beslenme/bakin-su-cin-tuzunun-yaptiklarina/

Tabii ki her zaman en önemlisi çocuklarımıza verdiğimiz şeylerin içinde ne olduğunu bilmek. Bunun için de her zaman içindekiler bölümünü okuyun. Paketli ve katkı maddeli gıdaları en değerli varlıklarımıza mümkün olduğu kadar az yedirin. Evde yaparsanız tabii ki en iyisi.





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün 

3 yorum:

  1. Bu maddeden dolayı cok fazla bas agrım var. Yazıdan faydalandım. Daha fazlası olabilirse cok memnun olurdum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun. İnsanlar bilmeden o kadar çok tüketiyor ki bu maddeyi.

      Sil
  2. o cipsler var yaa hem bizim hem de çocuklarımız için tehlikeli kantinlerde güya yasaklandı ama ben bugün öğrencilerimin elinde gördüm uyardım ama ne fayda

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.