21 Mayıs 2013 Salı

Anneler bilirmiş demek ki...

                               
                                 Nedir bu Esin'in dilinin hali?


Dün kızların anaokulundan aradılar ve Esin'in çok durgun olduğunu, yemeklerini yemediğini ve dudaklarının şişmeye başladığını söylediler. Babaları hemen ikisini de aldı ve eve getirdi. Esin 'in dudakları şişmiş ve yara gibi olmuştu. Hastalıkta ilk yaptığım şeyi yaptım ve Esin'e "dilini çıkar bakalım kızım" dedim. Çocukların dili bize çok şey anlatıyor. Beta veya boğaz enfeksiyonlarında genellikle çilek gibi görünüyor dilleri. Ama bu sefer Esin dilini çıkardığında gördüğüm görüntü beni bile şok etti. Resme baktığınızda neden bahsettiğimi anladınız sanırım. Ben de Esin'i alıp doktora götürdüm. Doktor da şaşırdı. Doktorumuza bu Beta dedim. Okula başladığımızdan beri o kadar çok Beta boğaz enfeksiyonu olduk ki artık bir doktor gibi anlıyorum. 

        Çok okuyan mı yoksa 3 çocuğu okula giden mi çok bilirmiş?


Doktorumuz ısrarla "yok Beta olsa ateş olurdu ve daha hasta görünürdü" dedi. Esin hop hop oynarken "bu mu hasta?" diye şaşırdı. Ben de "Benim çocukların bağışıklıkları iyi, hastalıkları hafif atlatıyorlar ve pek ateşleri çıkmaz" dedim. Neyse ki ısrarımla Beta testi yaptırdık. Beta testi yaptırırken mutlaka hem 30 dakikada sonuçlanan kısa testi hem de 2 günde sonuçlanan uzun kültür testini yaptırmak gerekiyor. Bu sefer de dahil olmak üzere bizde 4 defa kısa testte negatif çıktı ama uzun testte Beta'nın pozitif olduğu anlaşıldı. Esin Beta pozitif ve tabii bu dil de betadan sonra gelen kızıl hastalığının döküntüleri!!! Doktor önce el-ayak-ağız hastalığı diye ağızda yaralara ve el ve ayaklarda döküntülere yol açan bulaşıcı bir hastalık zannetti ama meğerse kızılmış. 

Yarın depo penisilin iğnesi olmaya gidiyoruz. Betayı mutlaka 1 defa vurulan depo penisilin iğnesi veya 10 gün kullanılan antibiyotikle tedavi etmek gerekiyor yoksa ilerde kalp romatizmasına ve önemli komplikasyonlara neden olabiliyor. Çok moral bozucu ve tabii Sevinç'e de test yaptıracağım çünkü o da ishal olmuş. Allah'ım çocuklar hasta olmasın. Geçici neyse ki ama çocuk sayısı 3 olunca tek tek hepsi hastalanıyor ve evin hastalık hali çok uzun sürüyor. 

Beta mikrobu ve kızıl hastalığı nedir?

Geç teşhis edildiği ve tedavi edilmediği durumlarda önemli sağlık sorunlarına yol açtığı bilinen kızıl hastalığının, son aylarda özellikle çocuklar arasında ciddi artış gösterdiği belirtiliyor.

Kızıl, A grubu beta streptokok isimli mikroplara bağlı olarak oluşan bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, “çocukların yaklaşık yüzde 10’u bu bakteriyi taşıyor” diyor. Hastalık,
kreş ve okul çocuklarında mevsimsel salgınlar yapıyor. Öksürük, aksırık ve damlacık enfeksiyonu şeklinde görülen hastalık, bulaşıcı özelliğiyle her yaş grubunda görülüyor.

Toplu olarak yaşanan alanlar ve okullar kızıl hastalığının sık görüldüğü, riskli yerler kategorisine giriyor. İklim koşullarındaki farklılıklar ve havaların ani olarak soğuması da kızıl hastalığının görülme sıklığını artıran faktörler olarak dikkat çekiyor.

Beta streptokok mikrobu bulaştıktan sonra, ateş, boğaz ağrısı, bulantı ve kusma ortaya çıkıyor. Bu durumu izleyen 1-2 gün içinde, deride kırmızı leke ve çizgiler oluşuyor. Kızıl döküntüsü olarak isimlendirilen cilt bulguları, el ve parmaklarda soyulmaya neden oluyor. Dilin çilek görünümünü almasının, hastalığa teşhis konulmasını sağlayan en önemli belirtilerden olduğu vurgulanıyor. Bademciklerin üzerinin beyaz leke ve iltihapla kaplanması da kızıl hastalığının sık görülen belirtileri arasında bulunuyor.

 “Penisilin enjeksiyonu toplumun çoğunluğu için en güvenli tedavi yöntemidir”diyor Prof. Pehlivanoğlu.
 İyi ve tam tedavi edilmeyen hastaların yüzde 1-4’ünde nefrit ve kalp romatizması gelişebiliyor. Hastalığın teşhisinde boğaz kültürü ve hızlı sonuç veren Strep-A testleri, bakterinin varlığının görülmesi açısından şart. 






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün 

5 yorum:

  1. gecmisler olsun bizim oglanda 6 hastalik gecirdiginde durumumuz bundan ibaretti. ates 3 gun stabil 40 dereceydi. antibjyotik kullanmadik viraldi cunku....meger cocuk buyuturken ne cok ihtisas yapiyormusuz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. ooo ben doktorlara öğretiyorum artık ne yalan söyleyeyim. Tabii onlar gibi okumadım ama tecrübe de önemli. Beta konusunda doktora yapmış sayılırım :)

      Sil
  2. geçmiş olsun, biz de hastayız ...
    4 gündür yüksek ateş ...
    boğazlarda enfeksiyon olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Boğazda Beta varsa mutlaka 10 gün antibiyotik veya 1 kerelik penisilin iğnesi veriyor doktor. biz iğnemizi olduk bugün. Ece

      Sil
  3. Hassas anne önce sen de okudum ve ben de teşhisi kendim koydum doktor pek bişeyi yok boğazlarında dedi sonra ateş 39,5 kusma acilde ateş düşürücü falan yaptılar ciltteki kırmızılıkları doktor anlamadı ben betadan şüphelendiğimi söyledim antibiyotiğe başladık kültür yaptırma imkanı yoktu küçük bir yer burası şu an dili senin kızınınkigibi oldu
    Şimdi sence penisilin mi antibiyotik mi desem
    Ben çocuklara hiç penisilin iğnesi vururmadım öyle bi durum oluşmadı bu boğaz enfeksiyonu ile ilk defa tanıştık
    O nedenle penisilinden çekiniyorum
    Bi de bu tekrarlayan bi hastalık mı
    Antibiyotik örneğin 8. Günde biterse tekrar bi şişe alıp 10 güne tamamlamalı mıyım
    Gibi sorularım var doktorlara güvenim kalmıyo
    Nuray

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.