29 Mayıs 2013 Çarşamba

Bulaşıcı toksoplazmoz hastalığı nedir, nasıl bulaşır ve ne gibi sorunlar yaratabilir?

Havaların ısınmasıyla beraber, bir nebze gribal hastalıklardan kurtulmanın sevincini yaşarken asıl bahar ve yaz aylarında daha fazla rastlanan özellikle de anne adaylarını ve çocukları etkileyen çok tehlikeli bulaşıcı bir hastalığı gözardı ediyoruz..
Gebelik başlangıcında yapılan bazı testleri formalite olarak düşünsek bile gebelik sürecinde anneyi ve hatta doğumdan sonra bebeğin hayatını olumsuz derecede etkileyecek sonuçları gösteren testleri çok ciddiye almamız gerekir.

Toxoplasmosis yada türkçe adıyla Toksoplazmoz, Toxoplasma gondii adındaki tek hücreli parazitlerin sebebiyet verdiği enfeksiyonlar sonucunda oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Yapısal olarak HIV virüsüne benzer ve ilk hedef aldığı bölge sinir sistemidir. Semptomları eklem, kas ve lenflerde oluşan enflamasyonlar ve şiddetli ağrılar ve kistler, halsizlik ve gribal enfeksiyonlarda yaşananlara benzer ateş ve üst solunum yolları rahatsızlıklarıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, lenfoma, kemoterapi ve AIDS hastlarında bu bulaşıcı hastalık daha ağır bir şekilde seyredip direkt olarak göz ve beyinde ciddi tahribatlara ve hatta ölümlere neden olabilir. Anne rahminde bu hastalık direkt be­beğin merkezi sinir sisteminde etki gösterip şiddetli iltihaplanma ve doku ölümüne sebebiyet verir. Beyindeki farklı değişimlere bağlı olarak mikrosefali, makrosefali yada hidrosefaliye, gözlerdeki tabaka iltihapları gözlemlenebilir. Şiddetli seyreden hastalıkta ise bebek genellikle ya­şamının ilk ayında yitirilir. Bu hastalık sonucunda hayatta kalan bebeklerde ise ileri derecede zekâ geriliği, sakatlık, kısmi körlük ve beyin-kas koordinasyonu bozuklukları görü­lür. Toxoplasma testi, hastalık düşük ve erken doğumlara sebebiyet verebildiği için gebeliğin ilk 20 haftasında yapılması zorunlu bir testtir, test sonucunda toxoplasması yüksek çıkan gebelerin gebeliği sonlandırılabilir.

                              Peki bu hastalık nasıl bulaşır?

 Toxoplasma gondii kedi ve diğer kedigil­lerde yaşayan bir parazittir, Kedinin ba­ğırsak epitel hücrelerinde etkin evredeyken ürer ve dönüşüme uğrayarak küçük kist şeklini alır. Bu küçük kistler dışkıyla kedi ba­ğırsağından dışarı 
atılır. Dış ortamdaki hava koşullarına bağlı olarak 1 gün ila 1 hafta içinde olgunlaşır. Her bir küçük kist kendi içinde dört yeni parazite dönüşür. Etraftaki canlıların bu parazitleri yemesi duru­munda, parazitler o canlının dokularında çoğalarak tüm vücuduna yayılır. Bu parazitlerin nerede olacaklarını tahmin edemediğinizden mümkün oldukça kedi ve köpeklerden uzak durmanız, evinizde hayvan besliyorsanız dışardaki hayvanlarla temasını kesmeniz ve en önemlisi kuru mama ve evde pişirilen yiyecekler haricinde özellikle çiğ et tüketmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Biology Letters adlı bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, uzmanlar toksoplazma gondii adı verilen parazit ile yetişkinlerde ortaya çıkan beyin kanseri arasında ‘güçlü bir bağlantı’ olduğunu belirledi. Söz konusu parazitin bulaşması, hastalığa yakalanma riskini ikiye katlıyor.

Bilim adamları, 37 ülkeden topladıkları verileri Fransa-Montpellier’deki CNRS araştırma enstitüsünde, Frederic Thomas liderliğinde inceleyen uluslararası bir ekip, kedilerden alınan parazitin daha ciddi sonuçları olabildiğini belirlemiştir. Araştırmaya göre diğer faktörler devre dışı bırakıldığı zaman, toksoplazma enfeksiyonuna yakalananların beyinlerinde kanserli tümör oluşması riski 1,8 kat artıyor! 


Uzmanlar çalışmalarının kansere parazitin yol açtığını kanıtlamadığını ancak tek hücreli parazitin hücreleri bu yönde uyarabildiğini gösterdiğini söylemektedir. Toksoplazma gondii üzerinde daha önce yapılan bazı çalışmalar da parazitin insanlarda nörolojik bozukluklara, şizofreniye yol açabildiğini göstermiştir. Columbia Üniversitesi'nin psikiyatri ve epidemiyoloji bölümlerinde öğretim üyesi olarak görev yapan Alan S. Brown, ana rahminde bu parazite maruz kalanlar için şizofreniye yakalanma riskinin 2,6 kat fazla olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca Brown, hamileliği sırasında gribe yakalanan annelerin çocuklarının, şizofreniye yakalanma olasılığının da üç kat arttığını açıkladı.

Mümkün olduğu kadar çocuklarınızı sağlık geçmişini bilmediğiniz hayvanlardan uzak tutun, sadece çocukları değil kanser hastalarını, kemoterapi görmüş hastaları ya da bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin tümünü bu büyük tehlike hakkında uyarın... Satın almış olduğunuz gıdaları buzdolaplarına yerleştirmeden dezenfekte ediniz, etleri çok iyi pişiriniz, mümkün olduğu kadar dışardan kıyma ya da işlenmiş et almayınız.

Derleyen: Cherie Canel 

Kaynak:
American Pregnancy Association, Biology Letters Magazine, kanser.com, TUBITAK - Possible role of toxoplasmosis in patients with first-episode schizophrenia, National Geographic Türkiye, Washington Post.






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün  

10 yorum:

  1. Süper bır konuyu paylasmışsın Ece senı yurekten kutluyum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım. Sağolsun Hassas Anneler boş oturmuyor benim için araştırma yapıyorlar. Ben de bayıldım. sevgiler ece

      Sil
  2. Merhaba.. Benim hamileliğimde yüksek çıkmıştı. Ayrıntılı ulrasonda çok şükür bir problem çıkmadı. Ama doğum olana kadar hep aklımda bir tedirginlik vardı. Çok şükür oğlumu sağlıkla kucağıma aldım. Şu an emzirdiğim için doktora gitmiyordum. Ama bu yazıyı okuyunca tekrar tedirgin oldum. Şu an oğlumda bir risk var mıdır benden bulaşabilir mi? Doğumdan sonra hiç aklıma gelmemişti. Her ay ki kontrollerinde doktoruyla paylaşayım bu durumu.
    Kedilerle oynamayı aynı ortamda olmayı geçtim hiç bir hayvana dokunamam bile, eti hiç sevmem nasıl çıktı bu bende anlam verememiştim.
    Hala oğlum için bir tehlike durumu var mıdır?

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, test sonuclarinizda bu % yuksek ciktiginda doktorunuzun durumunuzla ilgili yorumu ne oldu? gebelikte belli bir oranin ustunde olmadikca tedaviye gecilmez cunku yuksek dozajlarda antibiyotik gerektirir ve gebelikte antibiyotik alimi uygun degildir ama gercekten buyuk bir risk teskil ediyorsa heyet karariyla gebelik sonlandirilir.. sizin durumunuzda doktorunuzun yorumunun ne oldugu onemli.. ayrica bu toxo virusu anneden bebege gecebiliyor ve dogumdan sonra hemen etksini gostermeyip daha sonraki aylarda bile sorun teskil edebilir sizden ricam tedbir amacli dahi olsa bebeginizle birlikte bir kontrolden gecmeniz.. ve bizimlede paylasmaniz cunku aslinda cok onemli bir hastalik olmasina ragmen pek onemsenmiyor.. nerden bulastigi konusuna gelince..kedi diskisina veya ondan virus kapmis baska bir canlidan yada gidadan size gecmis olabilir, cunku direkt kediyle temas etmeniz gerekmiyor..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar bir tahlil yapılmıştı. Tahlilime göre bunu daha önceden geçirdiğimi söyledi. Hamilelik sırasında değil hamilelik öncesinde olmuşum. Bebeğe geçme ihtimali imkansız denecek kadar az demişti. Ve başka bir doktora yönlendirmişti bebek organlarını ayrıntılı inceleyen bir uzmanlık adıydı ama şimdi unuttum. O zaman madem bu kadar önemli gebe kalmadan yapsaydık çünkü hamile kalmadan doktora gidip gebelik düşünüyorum ne tahlilleri yaptırmam gerek demiştim. Madem bu kadar önemli doktorlar bu tahlili gebelik öncesi istemeli. Başka tahliller yapılmış ama bu yoktu.
      Şimdi emzirirken bebeğime geçer mi bu mikrop. Çok kafama takıldı bak şimdi. Oğlum 15 aylık. Geçen ay tüm kan tahlilleri yapıldı vitamin vs. Ama bu farklı bir tahlil ile anlaşılıyor sanırım. Şimdiye kadar hiç aklıma gelmemişti.

      Sil
    2. Bence sen bunu bir doktorunla görüş. Birşey olmaz ama için rahat eder. Sevgiler

      Sil
    3. Süt ile bebeğe geçmezmiş. Ben de en kısa zamanda doktora gideceğim. Zaten doğumdan sonra tedavi olacaktım ama ben emzirdiğim için ilaç kullanamam diye erteliyordum. Teşekkürler.

      Sil
  5. "Tekrar bir tahlil yapılmıştı. Tahlilime göre bunu daha önceden geçirdiğimi söyledi. Hamilelik sırasında değil hamilelik öncesinde olmuşum. Bebeğe geçme ihtimali imkansız denecek kadar az demişti. Ve başka bir doktora yönlendirmişti bebek organlarını ayrıntılı inceleyen bir uzmanlık adıydı ama şimdi unuttum. O zaman madem bu kadar önemli gebe kalmadan yapsaydık çünkü hamile kalmadan doktora gidip gebelik düşünüyorum ne tahlilleri yaptırmam gerek demiştim. Madem bu kadar önemli doktorlar bu tahlili gebelik öncesi istemeli. Başka tahliller yapılmış ama bu yoktu.
    Şimdi emzirirken bebeğime geçer mi bu mikrop. Çok kafama takıldı bak şimdi. Oğlum 15 aylık. Geçen ay tüm kan tahlilleri yapıldı vitamin vs. Ama bu farklı bir tahlil ile anlaşılıyor sanırım. Şimdiye kadar hiç aklıma gelmemişti."
    Yukardaki yorumda belirttigim gibi test sonucunuz buyuk bir ihtilmal igg + ve igg- negatif cikmistir yani dediginiz gibi siz cok onceden ( gebelikten en az 3 ay once) bu virusle karsilasip vucudunuz ona gore antikor olusturmustur, bu durumda size ve bebeginize tehlike arz edecegini sanmiyorum, birde detayli fetal ultrasoundu yaptirmissaniz sorun yok demektir, sutunuzden gecme olasiligida bu evreden sonra olasi degildir ama dedigim gibi ben hekin degilim bu bilgileri zamaninda bu konu uzerinde cok yogunlastigimda edindim en dogruyu yine doktorunuz bilir. Bilim adamlari son donemlerde bu hastaliga yoneldiler bakın şizofrenin bile bu virüsle bağlantısı olduğu ortaya çıktı, bende gebelik döneminde benden istenilen tahliller sonucu bu konuyu araştırmaya başladım ve gerçekten çok şey öğrendim..umarım yardımcı olabilmişimdir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ewet o negatif çıkmıştı önceden geçirdiğim belirlenmişti. Ama yine de perinatoloğa gitmiştim o içimizi çok rahatlatmıştı. Ama şimdi emzirirken geçme ihtimali çok kafama takıldı. Ama bende aktif değil önceden olduğum için inş. birşey olmamıştır. Haftaya doktora gideceğim. Çocuk doktoru bulaşmıyacağını söyledi. Ama yine de hem oğluma hem kendime baktıracağım. Teşekkür ederim..

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.