30 Mayıs 2013 Perşembe

"Çocuklar 5 yaşından önce küpe takmamalı" diyor doktorlar.



Doktorlar enfeksiyon ve bebeğin küpeyi kulağından çekip ağzına atıp boğulma riski nedeniyle kız çocukların kulaklarını 5 yaşından önce deldirmeyin diyorlar. Bu konu biraz riskli bir konu çünkü kızlarının kulaklarını 5 yaşından önce deldirmiş anneler şimdi" aman canım birşey olmadı ne kadar saçma bir şey" diyecekler. Ama ben bunu ilginç buldum, ben de böyle düşünüyorum ve paylaşmak istedim. Karar tabii ki size kalmış kimse karışamaz. Benim erken kulak deldirmeye karşı olma nedenim enfeksiyon riski, küçücük çocuğun canının gereksiz yere sadece ailesinin zevki için yanması ve çocuğun korkması. Bir de geçen yıllarda bir çocuğun başka bir küçük kızın kulağındaki küpeyi hızlıca çektiğini ve o minik kızın kulağının yırtıldığını okumuştum. Bu beni çok etkilemişti. Acaba o anne ne kadar perişan ve pişman olmuştur diye üzülmüştüm. 

Bu resmi önce Instagram'daki 1hassasanne hesabımda paylaştım ve birkaç eleştiri aldım arkadaşlarımdan, o eleştiriler sizden de gelecektir, ben şimdiden düşüncelerimi açıklamak istiyorum.

O zaman sünnet de olmasın erkek çocukları diyenler oldu ama biliyorsunuz sünnet erkek çocuklar için çok faydalı ve sünnet olmayan erkek çocuklar daha çok idrar yolları enfeksiyonu olabiliyorlar. En sağlıklı sünnet zamanını da doğduktan sonraki ilk günler olarak belirtiyor uzmanlar. Bu zamanda sadece biraz krem sürerek oluyorlar sünneti ve hemencecik iyileşiyor. Yani sağlık açısından faydalı bir operasyonla sadece zevk için minik bir bebeğe delik açmayı karşılaştırmak bence mantıklı değil.
"Herşeyde risk var o zaman parka da gitmesin mikrop kapar, yolda yürümesin düşer diyebiliriz" de denildi. Bunlar hep zorunlu şeyler, yürümeden ve parka gitmeden büyümüyor çocuklar ama kulaklarında delik olmadan da 5 yaşına kadar dayanabiliyor kızlar. Hatta farkına bile varmıyorlar, Hiçbir arkadaşımın kızı "Anne kulağımı deldirrr" diye ağlayıp kendini yerlere atıp tutturmadı. Benim ikiz kızlarımın böyle bir olasılıktan haberleri bile yok. Gördüğüm kadarıyla anneler genellikle sadece kendileri özendiği için deldiriyorlar kızlarının kulaklarını. Aile büyükleri de küpe hediye ederek teşvik ediyorlar.

 Bir de başkasının bebeğinin kulağını annesine babasına sormadan deldirip 'sürpriz' yapanlar var onlara hiç değinmeyeceğim. 


Bence enfeksiyon kapma, yutup boğulma ve kulak yırtılma riski sorun burada. Her yaptırana olmuyor hatta eminim çok çok az oluyordur ama olduğu zaman da gereksiz yaşanmış oluyor. Bir de küçük bir çocuğun gereksiz korku yaşaması var. Tabii tercih annelerin oluyor. Kararı siz verin ama bunları da gözönünde bulundurun isterim. Bu konuda da tavsiyem çocuğunuzun doktoruna danışıp onunla beraber karar vermeniz. 

Anneler lütfen kızmayın bana, siz deldirdiyseniz artık yapacak birşey yok sorun da olmamıştır büyük ihtimalle. İstediğim sizi ayıplamak değil. Size kızmak değil. Benim sözüm henüz deldirmemiş olanlara. Onlara risklerden bahsetmek istiyorum sadece. 

Resim kaynak: 30.05.2013 tarihli Sabah Gazetesinin Günaydın eki





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün 

6 yorum:

  1. hassas anne, yine güzel bilgileri bizimle paylaşmışsın, teşekkürler. ben de küpe kullanımında acele edilmesine karşıyım...

    YanıtlaSil
  2. Bencede çok doğru benimde 9 aylık bir kızım var annem deldirmiş benim kulaklarımı şuan ben küpe takmayı sevmiyorum 1 tane bile küpem yok mesala boşuboşuna canım yanmış bebekken bende kızımın kendi fikrine saygısızlık yapacağımı düşünüyorum ve deldirmiyorum isterse büyüdüğüne deldirsin....

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle kendi deldirmek isterse, kendi halletsin bu işi. benim annem de aynı düşüncedeymiş, 10 yaşımda kendi isteğimle deldirmiştim kulaklarımı.

    YanıtlaSil
  4. sizinle aynı fikirdeyim kızım zaten hassas bir çocuk gereksiz yere kulağını deldirtip onu korkutmak niye kesinlikle tranva olur.Büyüyünce kendi isteğiyle küpe takar yada takmaz.küçük çocuk küpeden e anlar zaten.

    YanıtlaSil
  5. bence de çok mantıklı, ben de ne zaman deldirmek gerekir diye düşünüyordum henüz çok erken olmasına rağmen. faydalı oldu paylaşımın, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim yorumun için. Sevgiler Ece

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.