12 Mayıs 2013 Pazar

Haftanın konusu: Annelerin önceliği kendilerine vermesi

Bundan sonra Hassas Anne'de her hafta belli bir konuya özel yer ayırmak istiyorum yani haftanın konusu gibi olacak. Bu hafta Hassas Anne'de Annelerin önceliği kendilerine vermesini konuşmak istiyorum. Biz anneler genellikle anne olduktan sonra bütün dikkatimizi, enerjimizi ve zamanımızı çocuklarımıza vermeyi tercih ediyoruz. Aslında kendimizi de düşünmemiz lazım çünkü bizim kendimiz ve çocuklarımız için sağlıklı ve mutlu olmamız gerekiyor.

Şimdi böyle öğretmen gibi yazdım ama ben hepinizden daha suçluyum bu konuda. Spora zaman ayırmıyorum eskisi gibi, diyete uyamadığım zamanlar oluyor ve en önemlisi kendime zaman ayırmak konusunda  çok kötüyüm. Bunları değiştirmek istiyorum hem kendim hem de çocuklarım için.

Hayatımda kendime biraz öncelik verme zamanı geldi ve bir plan yapmam lazım. Bunun için sorunlarımı belirlemem lazım. Öncelikle daha erken ve daha çok uyumak istiyorum. Şu anda günde 4-6 saat arasında uyuyorum ve bu hafta hedefim 7 saat uyumaya başlamak. Genellikle anneler bebekleri gece kalktıkları için uykusuzluk çekerler. Çok şükür 6 yaşındaki oğlum 2,5 aylıkken, 4 yaşındaki kızlarım da 4 aylıkken kalkmadan 11-12 saatlik gece uykusuna geçtikleri için 4 yıldır gece kalkan çocuk yok evde. Eşime de diyorum, çocukların bu kadar uyuduğu ama ebeveynlerin bu kadar uykusuz olduğu bir aile yoktur diye. Aşkım da gece çalışmayı ve araştırma yapmayı seviyor. Uyku çok önemli ama işlerim yetişmiyor. Zaten gece oturmayı çok severim ama Hassas Anne'yi kurduktan sonra gecenin sessizliğinde çalışmak artık benim için bir yaşam stili oldu. Her mesajı cevaplamaya hatta yorumları bile takip etmeye çalışıyorum ama tabii sayımız 25,500'ü geçti ve ben de tek bir kişiyim. Çalışma zamanımı gündüze almam lazım. Böylelikle akşam 1 gibi yatıp 8'de kalksam 7 saat uyumuş olurum ve harika olur. Bir şekilde bunu çözmem lazım.

İkinci sorunum kilolu olmam. Kızlardan sonra toparlanamadım ve artık kızlar da 4 yaşına geldiği için "Ama 1,5 yılda 3 çocuk doğurdum, daha küçükler" bahanesinin arkasına sığınmam da manasız. Neyse ki bu konuda çalışmalara başladım 1 aydır. Akupunktura başladım ve 6 kilosunu verdim vermem gereken 40 kilonun. Zayıflama çabamı http://www.zayiflayananne.com/ sitemde veya diğer facebook sayfam Zayıflayan Anne'de https://www.facebook.com/pages/Zay%C4%B1flayan-Anne/408452909238437?hc_location=timeline  takip edebilir hatta siteye katılıp benimle birlikte sağlıklı bir şekilde ideal kilonuza ulaşmaya çalışabilirsiniz.  Instagram'da da zayiflayananne olarak takip edebilirsiniz. Birlikten kuvvet doğar ve zayıflarken birilerinden destek almak çok önemli. Şu anda bence şişmanlık dünyadaki en büyük ve tehlikeli sağlık sorunlarından biri.

Üçüncü sorunum uzun zamandır spora zaman ayırmıyor olmam. Spor gerçekten hem ruh hem beden sağlığımız için çok önemli. Yapılan araştırmalara göre günde 1 saat spor yapanlarda salgılanan seratonin yani mutluluk hormonu miktarı anti-depresan kullananlardaki kadarmış. Beden sağlığımız için yararlarını da zaten spora başladığınız anda görmeye başlıyorsunuz. Çocuklardan önce neredeyse her gün elliptik makinede 1 saat koşardım ve kondisyonum çok iyiydi. Şimdi evde yardımcım olmadığı ve 3 kuzum olduğu için o kadar çok iş yapıyorum ki buna artı olarak spor yaptığımda akşamları pilim bitmiş oluyor. Mesela 3 kuzuya banyo yaptırırken dizlerim titremeye başlıyor. Tabii yorgunluğumun nedenlerinden biri de kilolar. İnanıyorum ki kilolar gittikçe daha rahat spor yapacağım. Haftada 3 kere 1 saat sporu hayatıma katmak istiyorum.

Esas sorunum kendime zaman ayırmak için çaba göstermemem ve önceliğin sadece çocuklarda olması. Olması gereken bu diyebilirsiniz ve bence de öyle ama bir şekilde annenin önceliklerinin de araya sıkışması gerekiyor. Bunu da belki hayatımızı daha güzel planlayarak yapabiliriz. Bu sorunun içinde diğer 3 sorun da var tabii ki. Ama sosyal aktiviteler de eklenebilir. Yıllardır sinemaya gitmedim mesela. Belki arada sırada sinemaya gidebiliriz aşkımla. Kendimi geliştirecek bir kurs olabilir.

Annelerin de artık önceliği kendilerine verme zamanı geldi. Tabii ki Hassas Anneler olarak bunu çocuklarımızı ihmal ederek değil hayatı daha güzel planlayarak yapacağız. Zamanı doğru kullanmak çok önemli. Bu hafta bu konuda araştırmalarım olacak. Sizinle bulduğum çözümleri paylaşacağım. Sizin de başka başka sorunlarınız olabilir; sigarayı bırakmak veya abur cubur yemek gibi. Sizden de önceliklerinizi hayatınıza dahil ederken işinize yarayan ipuçlarını paylaşmanızı rica ediyorum. Bu amaca ulaşırken yolunuza çıkan engelleri de paylaşırsanız sorunu daha net bir şekilde anlarız ve çözümler üretebiliriz.

Hassas Anneler bu hafta "Anneler nasıl önceliği kendilerine verebilir?" sorusunu tartışıyoruz. 




Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

4 yorum:

  1. Tam yarama parmak basmışsınız,bu konuda bir Hassas Anneyim.Blogumda http://tubanne.blogspot.com/search/label/Yaln%C4%B1z%20Anneler çareleri bulmak ve paylaşmak için yazı dizisine başladım.Size diyet konusunda
    http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/ bu blogu önerebilirim,çok faydasını göreceğinize inanıyorum.Merakla çareleri takip edeceğim:)Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Ah Ece Zaten zamanı doğru kullanmayı oturtabilirsek herşey için zamanımız olacak gibi. Üç çocukla herşeye yetebilmeye çalışma gayretini de anlıyor ve destekliyorum. En son okuduğum kitapta bunun için epey örnek verilmişti, tabi daha çok küçük yaş grupta çocuğu olanlara yönelik. Ben de gece oturmayı ve çalışmayı sevenlerdenim. Özgem de kesintisiz uyusa gece daha rahat olur belki. Dün gece 3 gibi yattım ve Özge o kadar sık uyandı ki şuan ne yerdeyim, ne gökte.Sabahta erken kalkıyor çünkü. Daha önceden Yalnızca Aptallar 8 saat uyur diye bir kitap almış,okumuş ve kendimi 4 saat uykunun yeteceğine motive etmiştim.Tekrar okumalı galiaba o kitabı. Sevgilerle Burcu

    YanıtlaSil
  3. ece hnm ben burdan öncelikle okuyanlara şunu söylemek istiyorum ne hamilelik ne de emzirmek kilo almayı gerektirmiyor kilo alınmadan her iki süreç de ilerleyebiliyor.
    ben hamileliğimde yaklaşık 9 kilo aldım hamileliğim boyunca ekstra pek bi şey yemeyerek.Canım da çok istedi gerçi ama yine de hızlı kilo aldığım yani 3 kilo aldığım ay dkkat et telkinleriyle hamilelik diyetine başladım. Diyet dediğime de bakmayın o kadar çok şey yeniyor ki bebeğiniz için en iyisini yapmış oluyorsunuz. O ay 1 kilo alarak bu 2 ayı dengelemiş oldum.Sonuç olarak da hamileliği 9 kiloyla kapattım. Doğumdan sonra bu kilonun tamamı gitmedi ne yazık ki 3 kilo falan kaldı.Hamilelik öncesi 64 kiloydum 3 kiloyla beraber küsüratlar da işin içine girince 68 kilo olmuştum zaten dayanılmazdı benim için ve üstüne bir de güya süt yapıcı şeylerden yeyince 1.5 kilo aldım 1 haftada. toplamda artık 69.5 kilo olmuştum yani hayatımın baharında geçirdiğim
    onca yıldaki kiloma. evlenmeden önce verdiğim 10 kiloyu 4 yıldır aşağı yukarı koruyordum halbu ki :(( tartıda bu ibareyi görünce gidişat kötü deyip doumdan 1 ay sonra falan emzirme diyetine başladım.Emzirirken diyet olmaz demeyin sakın bebeğiniz ve sizin sağlığınız için ve sütünüzün artması için kesinlikle lazım. 3.5 ayda toplam 10 kilo verdim ve son 15 yılın en zayıf haliydi benim için. Ayrıca bu diyetle bende çok az olan süt miktarı da arttı. 38 bedene indim. Süt olsun diye veya hamileyim diye sakın çok yemeyin hiç gerekli değil. Emzirmek bazı insanlarda kilo kaybına neden olurken bazı insanlarda da benim gibi kilo kaybına neden olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki gereksiz kilo almamak lazım ama biraz da bünye meselesi ve hamileiğini nasıl geçirdiğin de çok öenmli. meseal ben iki hamileliğimi de tamamen yatarak geçirdim ve her hafta kasılma olmasın diye hormon iğnesi oldum. Bunlar hep kilo yapan şeyler. Gereksiz yere tatlı ve fast-food kesinlikle yememek lazım bence. zaten sağlıklı beslenirsen fazla kilo da almazsın bence. sevgiler

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.