16 Temmuz 2013 Salı

1 yaşından küçük bebeğinizle aynı yatağı paylaşmak ani bebek ölümü riskini 5 katına çıkarıyor

Beşik ölümü (ani bebek ölümü) 1 yaşından küçük bebeklerin en çok görülen ölüm nedeni. Evde sigara içilmesinin beşik ölümü riskini arttırdığı biliniyordu ama yeni yapılan araştırmalara göre evde sigara içmeseler bile bebeğiyle aynı yatağı paylaşanların bebeklerinin ani bebek ölümü riski 5 katına çıkıyor. 

Beşik ölümü hakkındaki yazım burada

Amerika ve Hollanda gibi bazı ülkelerde doktorlar ilk 3 ayda bebeklerle aynı yatağı paylaşmaya karşı aileleri uyarıyor. 

Bu yeni araştırmada, araştırmacılar 1,472 beşik ölümünü ve 4,679 kontrol vakasını 5 büyük çalışmada inceledi. Sonuçlara göre, özellikle 3 ayın altındaki bebeklerde aynı yatağı paylaşmak beşik ölümü riskini çok arttırıyor. Bebek büyüdükçe risk azalıyor ve beşik ölümünün en çok arttığı zamanlar 7-10 hafta arası.
 
Prof. Bob Carpenter şöyle diyor: "İngiltere'deki beşik ölümlerinin yarısından fazlası bebek ailesiyle aynı yatakta uyurken gerçekleşiyor. Sigara ve içki içmek beşik ölümü riskini arttırsa da, çalışmamız gösteriyor ki  anne-babaları sigara ve içki içmese de 3 aydan küçük bebeklerde aileyle yatak paylaşımı da bu riski arttırıyor."
 
Bilindiği gibi bebeği sırtüstü yatırmak beşik ölümü riskini çok azaltıyor. Özellikle 3 ayın altındaki bebeklerle aynı yatağı paylaşmamak da aynı şekilde bu riski azaltacaktır. Uzmanlar rahatlatmak ve beslemek için bebeğinizi yatağınıza getirseniz de uyumak için bebeğinizi kendi odasına veya yatağınızın yanına koyacağınız bir beşiğe yatırın.

Bu çok önemli ve hayat kurtaracak bilgiyi paylaşalım Hassas Anneler


kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130520185422.htm



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.