22 Temmuz 2013 Pazartesi

En çok yapılan çocuk oto koltuğu hataları

1. Her yolculukta çocuk oto koltuğu kullanmamak. 
"Çok yakın bir yere gidiyorduk", "Oto koltuğuna bağlanmaktan nefret ediyor, bu seferlik bağlamadım.", "Oto koltuğunda çıldırdı, onu sakinleştirmek için bir dakikalığına kucağıma aldım." Uzmanlar bunları bir kaza sırasında yaşanan trajediler sonrasında ailelerden duyuyorlar. Unutmayın bir kerelik yapılan bir hata, ömür boyu pişmanlığa dönüşebilir.

Aklınızda olsun, kanuna göre de çocuklarınız arabada her zaman çocuk oto koltuğunda bağlı olarak seyahat etmeli. Bunun önemli nedenleri var.Her yıl onbinlerce çocuk kazada yaralanıyor ve binlercesi de ölüyor. Çocuk otomobil koltukları kazada ağır yaralanma ve ölme riskini büyük ölçüde azaltıyor. 

2. Eski veya ikinci el çocuk oto koltuğu kullanmak
Çok ucuza bulduğunuz o ikinci el oto koltuğu size çok avantajlı gibi görünse de çocuğunuzun hayatına mal olabilir. Aynı şey çok eski koltuklar için de geçerli. İkinci el koltuklar çoğu zaman kullanım ve araca takma kılavuzu olmadan satılır ve bu kılavuzdaki bilgiler aslında çok önemlidir. Ayrıca bir kazaya karışmış oto koltukları görünürde bir hasarları olmasa da işlevini yitirmiş olabiliyor. Bir de bu koltuklarda bir üretim hatası olup üretici tarafından geri çağrılmış da olabilir. 

Çok eski koltuklar da günümüzün güvenlik standartlarına uygun olmayabiliyor. Üreticiler plastiklerin yaklaşık 5 yılda eskidiğini ve yeni koltuklar kadar güvenilir olmadığını belirtiyor. Çoğu oto koltuklarının üstünde son kullanma tarihi var, lütfen buna dikkat ediniz. Hemen şimdi oto koltuğunuzun son kullanma tarihini kontrol ediniz. Çocuklarınız arasında çok yaş farkı varsa küçük çocuğunuzun büyük çocuğunuza ait oto koltuğunu kullanması bile sakıncalı olabilir. 

3. Çocuğunuzun oto koltuğunu öne bakar konuma gereğinden önce getirmek
Çocukların büyük kafaları ve fazla güçlü olmayan boyunları vardır ve önden çarpışmalarda çocuğunuzun başı öne doğru savrulabilir ve bu omurilik zedelenmelerine yol açabilir. Uzmanlar çocuğunuzu 2 yaşına kadar arkaya dönük koltuklarda oturtmanızı tavsiye ediyorlar. Eğer çocuğunuz normalden uzun ve kiloluysa daha erken öne bakan koltuklara geçebilir. 

4. Çocuk oto koltuğu kullanımını gereğinden erken bırakmak
Ülkemizde 1.35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklar için ağırlıklarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu. Bu da yaklaşık 10 yaşına kadar oto koltuğu kullanmak zorunlu demek ama çoğu aile çocuğu biraz büyüyünce oto güvenlik koltuğu kullanımını bırakıyor. 

5. Oto koltuğunu doğru takmamak
Çocuk oto koltuğu yanlış takılırsa hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle mutlaka kullanım kılavuzuna göre takın ve yeterince sıkı yapın. Yeni arabaların çoğunda ve pek çok oto koltuğunda isofix sistemi var ve bunlar çok güvenli oluyor. 

6. Emniyet kemerinde kilitleme mekanizması olmaması
1996'dan önce üretilen eski arabaların çoğunda emniyet kemeri kilitleme makenizması yok ve bu da oto koltuklarını kullanışsız yapıyor. Ekstra bir klips (büyük bir ataca benziyor) ile bu sorunu aşabilir ve koltuğun daha sıkı bağlanmasını sağlayabilirsiniz. Çoğu oto koltuğu böyle bir klipsle satılıyor. 

7. Çocuğunuzu oto koltuğuna sıkı sıkı bağlamamak
Çocuğunuzu oto koltuğuna sıkı sıkı bağlayın, kemer dönmüş ve gevşek olmasın ve iki kemeri birarada tutan klips koltuk altları hizasında olsun aksi taktirde kaza sırasında çocuğunuz koltuğundan uçabilir.

8. Oto koltuğunu arabaya bağlamamak
İnanılmaz gelse de bu da yapılan hatalardan biri. Bu hatayı yapmayın ve araba değiştirdiğinizde oto koltuğunun arabaya bağlandığına emin olun.

9. Çocuğunuzu kucağınızda tutmak
Bir kaza anında çocuğunuzu kucağınızda tutmanız imkansız gibi bir şey. Çocuğunuz kucağınızdayken emiyet kemeri takarsanız kaza anında kendi ağırlığınızla onu ezebilirsiniz. Çocuğunuz her zaman yaşına ve kilosuna uygun oto koltuğunda bağlı olarak arabada seyahat etmeli.

10. İki çocuğa bir emniyet kemeri takmak
Çarpışma testlerinde bu denenmiş ve kazanın etkisiyle iki çocuğun kafasının birbirine çarpıp ağır yaralanabilecekleri görülmüş.

11. Çocuğunuzun ön koltuğa oturmasına izin vermek
Çocuklar ne kadar ön koltukta oturmak için ağlasalar da arka koltuk onlar için en güvenli yer. Boya ve kiloya göre değişse de çocukların yaklaşık 12 yaşına kadar arka koltukta oturmaları gerekiyor.

Arabada güvenli bir yolculuk için birkaç tavsiye:
 - Eğer mümkünse çocuğunuzu arka koltukta ortadaki koltuğa bağlayın. Burası yandan vuruşlu kazalarda en güvenli yerdir. 
- Özellikle öndeki sürücünün yanındaki koltukta hava yastığı varsa oraya kesinlikle çocuk oturtulmamalı ve arkaya bakan çocuk koltuğu konulmamalıdır. Bu oradaki çocuğun ölümüne bile yol açabilir. 
-Eğer çocuğunuzu öne oturtmaktan başka çareniz yoksa (mesela 2 koltuklu arabalarda veya arka koltuklar kullanılamıyorsa), oradaki hava yastığının kapatılıp kapatılmayacağına bakın ve kapatılabiliyorsa kapatın. Koltuğu en geriye kadar çekin. 

Uzun sözün kısası lütfen 12 yaşına kadar çocuğunuz arabada yaşına ve kilosuna uygun çocuk oto koltuğunda bağlı olarak seyahat etsin ve burada yazdığım yanlışları yapmayın. 







1 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.