26 Şubat 2013 Salı

Bebeklerde Demir Eksikliği ve Tedavisi

Birçok Hassas Annemiz buna benzer bir soruyu soruyor: merhaba 5.5 aylık kızıma yaklasık 1 haftadır kan ilacı vermiyorum dişleri siyah cıkar diye bir de biz küçükken var mıydı böyle ilaçlar bebeğimi ilaca bağlı büyütmek istemiyorum acaba çok mu hassasım?

Cevabım: Doktorunuzu dinlememek hassasiyet değildir canım. Doktorumuz bir ilacı verdiğinde onu veriyoruz. Demir bebekler için çok önemlidir. Dişlerinde siyahlık olur diyorsan verdikten sonra ıslak bezle silersin. Üçüne de verdim dişleri siyah çıkmadı. Doktorunuz demir verdiyse lütfen kendi kafanıza göre o ilacı kesmeyiniz. Doktorunuzu beğenmiyorsanız ve ona güvenmiyorsanız başka bir doktora danışınız. Doktorunuz uygun görürse gerekli kan testlerini yaptırır ve kan değerlerinize göre demir damlasını kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilir.

Prof. Dr. Hilal Mocan bu konuda şöyle diyor: "Demir eksikliği bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini kötü etkiliyor ve 5 yaşın altındaki 2 bebekten birinde demir eksikliği var. Demir eksikliği zeka geriliğine bile yol açabiliyor. Ağızdan verilen sıvı şeklindeki demir ilaçları dişlerde geçici siyah boyanma meydana getirebilir ancak ilacın dilin arkasına verilmesi ile bu boyanma azaltılabilir.
Demir damla veya şuruplarının iki öğün arasında verilmesi önerilir. Bir yaşından küçük bebeklerde kahvaltıdan 30 dakika kadar önce, tek doz olarak kullanım yan etkileri azaltmaktadır".





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.