2 Temmuz 2013 Salı

Çocuklarınızı sanatla tanıştırın


Çocuklarınızı küçük yaşlardan itibaren müzelere götürürseniz onlara sanat dolu bir yaşamın kapılarını açmış olursunuz. Şehrinizdeki müzeleri ve sanat merkezlerini araştırın. İnternette ufak bir araştırma ile şehrinizdeki tüm sanatsal etkinlikleri öğrenebilirsiniz. Buralarda çocuklar için harika etkinlikler oluyor. Bunları kaçırmayın. Çocuklarınız bu etkinlikler ile hem eğlenecek hem de gelişecekler. Genellikle haftanın bir günü müzelere giriş bedava oluyor. Bu günleri öğrenip o günlerde de gidebilirsiniz.

Ben de çocukları bebekliklerinden beri müzelere ve sanatsal etkinliklere götürüyorum. Özellikle oralarda nasıl davranacaklarını öğrenmeleri açısından bu çok önemli. Bugün 6 yaşındaki oğlum Alper ile İstanbul Modern Müzesi'ne gittik. Alper yaklaşık 9 aydır haftada 2 saat resim kursuna gidiyor ve bu müze ziyaretimizde bunun etkilerini farkettim. Sanırım kursta gördükleri ve duydukları ona değişik bir farkındalık kattı. Resimlere daha uzun süre baktı, tüm açıklamaları okudu ve "Anne, şu ayrıntılara baksana, ne kadar güzel" gibi ilginç yorumlar yaptı. Onu her hafta kursa taşıyıp, orada 2 saat kursun bitmesini beklerken çok uğraştım ama insan çabalarının karşılığını görünce çok mutlu oluyor. 

İstanbul Modern Müzesi haftasonu ücretsiz çocuk atölyeleri düzenliyor bunları kaçırmayın. Buradan bu etkinliklerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca 7-12 yaş çocuklar için ücretli yaz sanat atölyeleri de var. Bilgiler burada

Müzede üst katta devamlı olan sergiler var, alt katta da dönemlik sergiler. Şu anda ressam Erol Akyavaş'ın Retrospektif sergisi var. Ayrıca ilginç bir fotoğraf bölümü ve mimarlık bölümleri de vardı. Ben ve Alper müzeyi inanılmaz beğendik. 4,5 saat boyunca her resme baktık ve açıklamalarını okuduk. 5 TL'ye resimlerin numarasını tuşlayınca resmin hikayesini anlatan sesli tur aletini kiraladık. Alper resimlerin numarasını tuşlayıp kendi kendine dinlemeyi çok sevdi. Tüm açıklamaları dikkatle dinlemesine çok şaşırdım. Resme ilgi göstermesi ve sıkılmaması beni çok mutlu ediyor. Resim kursuna gidiyor diye ressam olmasına gerek yok ama sanattan zevk alması ve resim hakkında bilgisi olması çok güzel. 

                            

İstanbul Modern Müzesi

Pazartesi günleri kapalı. Perşembe günleri herkese ücretsiz. İstanbul Modern üyeleri, engelli ziyaretçiler, 12 yaşından küçük çocuklar için giriş her gün ücretsiz. Tam bilet 15 TL İndirimli: 8 TL
Müzede ücretsiz bebek arabaları var, müzenin ücretli otoparkı da bulunmakta. Müzede harika manzaralı lüks bir cafe var ama biraz fiyatları yüksek. Menüdeki en uygun yemek mantıydı, o da 24 TL idi ve porsiyon çok küçüktü. Limonata 12 TL. İki çocuklu bir aile yaklaşık 120 TL'ye yemek yer burada ve biraz pahalı geldi bana. Belki yanınızda bir sandviç ve meyve suyu götürmeyi tercih edebilirsiniz çünkü 
müzenin içinde başka yemek alabileceğiniz bir yer yok. Getirdiklerinizi müzenin bahçesinde yiyebilirsiniz. Müze çok büyük olduğu için 3-4 saatte ancak geziliyor ve tabii ki çocuklar acıkıyor. 

                             

Müzenin sitesi çocuklarla ziyaret için bu bilgileri vermiş:

Aşağıdaki adımları uygulayarak çocuğunuz ve sizin için müze gezinizi planlayabilirsiniz.

Müzeyi ziyaret edeceğiniz gün, İstanbul Modern’de göreceğiniz sergileri önceden belirleyebilirsiniz.

Çocuğunuzla birlikte katılabileceğiniz Ailece Sanat programının teması, eğitimin gerçekleştirileceği mekanlar ve eğitim süresi hakkında bilgi edinerek programa rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Çocuğunuzla İstanbul Modern’in nerede bulunduğunu, ne tür bir müze olduğunu, müzenin 
tarihçesini ve müzede neler görebileceğinizi paylaşabilirsiniz.

Müzedeki yapıtlara dokunmama, fotoğraf çekmeme kurallarını nedenleriyle açıklayabilirsiniz.

Müze izleyicilerinin sanat yapıtlarını yorumlarken sessizliğe ihtiyaç duyduklarını, bu nedenle yüksek sesle konuşmamaya dikkat edilmesi gerektiğini çocuğunuza anlatabilirsiniz.

Katıldığınız sanat etkinliğinin öncesinde ya da sonrasında çocuğunuzla müzeyi gezerken yapıt etiketlerinden ve duvarlarda yer alan bilgilerden yararlanabilirsiniz. Yapıtlara bakarken yüzeylerini, renklernii, yapıldığı malzemeleri tanımlaması için çocuğunuza sorular sorabilirsiniz.

Çocuğunuza, onu en çok etkileyen yapıtı sorup onun hayalgücünü kullanarak çalışmaları yorumlamasını sağlayabilirsiniz ve bu yorumları öğrenebilirsiniz.

Müzenin Eğitim Bölümü’nün yürüttüğü diğer çalışmalarla ilgili bilgi alıp, ilerleyen zamanlardaki ziyaretleriniz için rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

İstanbul Modern Kütüphane’yi ziyaret ederek, çocuğunuzun ve sizin ilginizi çeken sanatçılarla ilgili yayınlardan yararlanabilirsiniz.

Müze gezinizin ardından çocuğunuzla katıldığınız etkinliği değerlendirebilirsiniz. 


Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası
Antrepo 4, 34433 Karaköy - İSTANBUL
Tel: 0212 334 73 00

http://www.istanbulmodern.com/







Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün 

7 yorum:

  1. sevgili hassas anne,
    son zamanlarda okuduğum en faydalı yazıydı,teşekkürler.sanatın çocuklar üzerindeki gelişimsel etkisi çok önemli.müze kültürü çocuklara kesinlikle erken yaşlarda verilmeli.benim oğlum henüz 4 aylık ama bizde müze,sergi gezmeye erken başlayacağız.bloğunu severek takip ediyorum ve bu yazıyıda blogladım.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Harika bir yazı elinize sağlık. Çocuklarınıza erken yaşta müzeleri sevdirdiğiniz için teşekkürler. İzin verirseniz yazınızın bir kısmını bloğumda link vererek paylaşmak isterim. Umarım bir gün benim oğlum da müzeleri böyle merakla ve ilgiyle gezer.
    www.gezginanne.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii ki paylaşın link vererek çok sevinirim. Teşekkürler. Sitenizi inceledim biraz gerçekten çok güzel. Ne güzel gezmişsiniz. darısı başımıza ama 3 kuzuyla zor görünüyor ancak yazlığımıza gidebiliyoruz. Sevgiler Ece

      Sil
    2. Teşekkürler...
      Buyrun, umarım beğenirsiniz... Sevgiler!

      http://www.gezginanne.com/2013/07/cocuklarnz-sanatla-tanstrn-ece-kumkale.html

      Sil
    3. çok güzel olmuş teşekkür ederim. Sen de Hassas Anneye bir yazı yazarsan çok sevinirim. Mesela çocukla seyahat ederken nelere dikkat etsinler, otel seçerken nelere baksınlar tavsiyeler şeklinde. resimli filan senin sitenin linkiyle güzel olur. hassasanne@yahoo.com a gönderebilirsin zamanın olunca. sevgiler Ece

      Sil
  3. Yazarım elbette. Teşekkürler!

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.