31 Temmuz 2013 Çarşamba

Konuk yazarım Gezgin Anne: Küçük çocuklarla başarılı bir yolculuk ve tatil geçirmek için neler yapmalı?

Bebekle rahat, güvenli, sakin; ama yine de ailecek eğleneceğimiz bir tatil için ne yapmalı diye çok okudum araştırdım ilk yolculuğumuz öncesinde. Faydasını da gördüm uygulayınca. Fakat en çok işime yarayan yaşadığım tecrübelerim oldu ve hala olmakta. Okuduklarımı, öğrendiklerimi ve yaşadıklarımı paylaşarak diğer ailelere cesaret vermeye çalışıyorum bloğumda. İşte onlardan biri daha;


 Küçük çocuklarla başarılı bir yolculuk ve tatil geçirmek için neler yapmalı?

Yolculuk ve yol öncesinde
● Anlatın

Yolculuğu birlikte planlayın. Nereye, nasıl ne zaman gideceğinizi, orada neler yapacağınızı anlatın, konuşamasalar da çok iyi dinleyicidir çocuklar. Geziyi heyecanla bekleyeceklerdir. Bavulları hazırlarken yardım isteyin, biraz dağıtsalar da bir işe yaradıklarını hissedip mutlu olurlar. Sadece yolculuk öncesi değil yolculuk sırasında da konuşmak, neler olacağını anlatmak sizi anlamayacak yaşta olsa bile, önemli.


                                   

● Yeter demeyin içecek ve yiyeceği ihmal etmeyin

Yolculuklarda mutlaka su ve sağlıklı atıştırmalıklar, dezenfektan ve de ıslak mendil bulunsun el çantasında. Uçak yemeklerini beğenmeyebilirler, heyecandan yemek zamanını es geçebilirler. Ya da rötar gibi beklenmedik durumlarda, bebekler yemek servisini bekleyecek sabra sahip değildir. Sık sık içecek teklif etmek, özellikle de su, dehidrasyona maruz kalmalarını engeller. Araba, tren veya otobüste yolda duracak iyi bir mekan ya da yiyecek yer bulunmayabilir. Önceden önleminizi alın. Emziriyorsanız kendinizi de düşünün, özellikle yanınızda su bulundurun.

● Mola verin

Araba ile yolculukta her iki saatte bir verilen mola hem sürücüye hem de çocuk yolculara gerekli. Hatta bagajda bir top bulunsun. Mola yerleriniz de piknik yeri veya park olsun mümkünse. Havaalanlarında çocukların yürümesine, bebeklerin emeklemesine fırsat verin. Uçak yolculuklarında sık sık ayağa kalkıp uçağı turlayın. Tren ve gemi yolculukları zaten çocukların favorisi hareket özgürlüğü açısından. Otobüslerde ise gece yolculuğunu seçin mümkünse.

                                             

● Oyuncak çantası olsun hatta kendisi hazırlasın

İçinde kitapları, favori oyuncakları, aktivite kitapları, yap-boz, resim yapmak için kağıt ve boya, varsa sarılıp uyuduğu oyuncağı olabilir. Yaşına uygun birkaç sevdiği oyuncağı, bir de görmediği yeni oyuncak olsun mutlaka. Bebekler için parlak hediye paket kağıtları, çocuklara da yeni bir kitap yolculuğu kurtarır. Uzun yolculuklarda çizgi filmler ve oyunlar büyük çocuklar için ideal.

● Güvenlik ve sağlığı ihmal etmeyin

Kaybolma ihtimalini düşünerek çocukların ceplerine adres ve telefonunuzu bildiren notlar yerleştirin. Her ihtimale karşı termometre, ateş düşürücü, burun açıcı solüsyon, diş jeli, yara bandı gibi gerekli ilaçlar da çantanızda bulunsun.

● Gerekli eşyaları unutmayın

Hafif, katlanabilir bir bebek arabası uçak kapısına dek yükünüzü azaltır. Kalacağınız yerde mama sandalyesi, bebek yatağı var mı yok mu öğrenip ona göre bagajınızı ayarlayın.

Tatil yeri seçerken

● Aile dostu, çocuklara kucak açan bir kalacak yer ve tatil türü seçin

Romantik ve sessiz balayı otellerinden uzak durun. Deniz kenarında bir otel, doğada bir kamp, aile işletmesi pansiyonlar tam biz çocuklular için. Şehir merkezindeki küçük ve kalabalık oteller başınızı ağrıtmasın, bağıran, koşuşan çocuklara ‘şişşt, yapma!, koşma!,sus!’ demek zorunda kalmayın ya da az kalın. Hem aile otelleri genelde belli yaş altındaki çocuklara ücretsiz, bazı yaş grubuna da indirimli yatak sağlar.
                         

● Oda genişliği ailenize uygun olsun

Emeklesin diye, bebek yatağı veya ekstra yatak konulabilsin diye, valizler sığsın diye, bebek arabası dışarda kalmasın diye oda biraz geniş olsun.

                          

● Oda özellikleri gözönünde bulunsun

Kliması var mı? Bebek mamaları için buzdolabı var mı? Su ısıtıcısı bulunuyor mu? Tuvalet ve banyo odanın içinde mi, ortak kullanım mı? 7/24 sıcak suyu var mı? Kahvaltı dahil mi? Gibi...


● Odanın konumu uygun mu?

Bebek arabası için asansör gerekir. Diskonun yakınlarında olmasa iyi olur. Bebek gecenin ortasında ağlarsa kaç oda rahatsız olur? Yandaki odalarda kimler var diye sorup ailelerin olduğu bölümleri tercih edebilirsiniz.


● Kalacak yerde çocuklara ne gibi imkanlar sunulduğunu öğrenin

Bahçesi ve/veya sahili var mı? Çocuk klübü bulunuyor mu? Oyun parkı var mı? Kötü hava şartlarında çocuklara uygun kapalı alanlar bulunuyor mu? Mama sandalyesi var mı? Çocuk menüsü var mı? Sabah erken kahvaltı etme imkanı var mı? Gün boyunca yiyecek ve içecek bulabilir miyiz? Bebek bakıcı servisi var mı? Çocuklar için açık/kapalı yüzme havuzu var mı? Bebek yatağı sağlanıyor mu? Restorana bebek/çocuk alınıyor mu?

Deniz Sütlü Özgül
Gezgin Anne





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

1 yorum:

  1. Teşekkürler! Buradan bakınca bir başka göründü gözüme :)
    Sevgiler... Deniz

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.