22 Şubat 2013 Cuma

Bebeklerde emzik kullanımı

Emzik bazen biz annelerin imdadına yetişiyor ve bebeklerimizi sakinleştiriyor ve daha rahat uyutmamızı sağlıyor. Benim 3 çocuğumdan sadece Sevinç emzik kullandı. 2 yaş doğumgünü yaklaştıkça beni bir telaş sardı çünkü artık kesinlikle emziği bırakması gerekiyordu. Çünkü emzik emmeye 2 yaşından sonra devam ederse dişlerinin yer değiştirip, üst dişlerinin öne, alt dişlerinin arkaya çekilerek aralarda açıklıklar meydana gelebileceğini biliyordum. Hatta 3,5 yaşından sonra meydana gelen açıklıklar kalıcı hale bile gelebiliyormuş ve yüz ve çene yapısında bozulmaya yol açıyormuş. 2 yaşına gelmeden 2 ay önce artık sadece yatağında emzik emebileceğini söyledim ve bunu kararlı bir şekilde uyguladım. 2 yaşını 3 gün geçtiğinde çöp kutusunun kapağını açtım ve "Kızım sen artık çok büyüdün, abla oldun at şu pis şeyi çöpe kurtul ondan" dedim. Ama fazla umudum yoktu. Beklentimin aksine, Sevinç eliyle emziği ağzından çıkardı "tamam" dedi ve çöpe attı. Bütün emzikleri yokettim anında. Bir kaç kere uyurken mızmızlandı emzik diye ama duymamazlıktan geldim poposuna pışpış yaptım idare ettik. Bazen çocukların geçiş dönemleri beklediğinizden çok daha kolay oluyor. Çocuğunuz 2 yaşında veya daha büyükse lütfen artık emziği bıraktırın. Bu onun çene ve diş sağlığı için çok önemli.






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

9 yorum:

  1. Kızlarım 18 aylıkken (doktor der demez)
    oğlum 2 yaşındayken (ay bu gece de çok uykum var, yorgunum, yapamam diye diye 6 ay erteledim, yılan hikayesine dönmüştü)

    Yöntem: emziklerin ucunu kestim. istediklerinde verdim. Aaa ne olmuş bunlara şaşkınlıklarından sonra kendileri gittiler attılar. 2 yaş 18 aylıktan daha kolay oldu açıkçası. Sevgiler :-)

    YanıtlaSil
  2. BEN ŞAHSEN HEP EMZİĞE KARŞIYIM BEBEĞİN MİNİCİK AĞZINI BOŞU BOŞUNA YORDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.BEN OĞLUMA HİÇ VERMEDİM HATTA KAYINVALİDEM UĞRAŞTI EMZİK ALSIN DİYE AMA OĞLUM KABUL ETMEDİ:)SADECE 2 YAŞINA GELDİĞİNDE OĞLUM BANA SORDU ANNE BU NE BENDE EMZİK OĞLUM DEDİM ALDI AĞZINA Bİ KAÇ DEFA SONRA ATTI BİR KENARA.HEM ALIŞSIN DİYE UĞRAŞILIYOR SONRA İKİ YAŞINDADA BIRAKILSIN DİYE BENCE GEREKSİZ:)

    YanıtlaSil
  3. BU ARADA BEN GÜLİSTAN CAN

    YanıtlaSil
  4. Şu an bebegim 10. Ayına girdi. Emzik kullanıyor. Ama sadece uyurken. Biraz büyüyünce biraktirmayı düşünüyorum. O zaman taktiklerinizden faydalanırim. Bence de uzun zaman kullanmasınlar. Aylin yildiz

    YanıtlaSil
  5. İkizlerim 19 aylıklar. kızım doğduğunda çok fazla kusuyordu hatta burnundan bile. 1 aylık olduğunda zorla alıştırdım çünkü emme faaliyeti sayesinde kusması kesildi 15 günlük bebeklerle tecrübesiz tecrübesiz bir başına kalan ben için bu kusma olayı kabustu yanlarından bir an bile ayrılamıyordum uyku uyumuyordum ben emziğe çok şey borçluyum:)) kusması geçtikten sonra uyanık olduğu süre boyunca vermedim hala da öyle sadece uyuyacağı zaman ihtiyaç duyuyor bırakma zamanımız yaklaşıyor ve ben de kara kara düşünüyorum çünkü sadece uyuyacağı zaman ihtiyaç buna duyan bir çocuğu nasıl ikna edebilirim aklıma henüz bir fikir gelmedi bayley testimiz var 28 29 mart gelişim uzmanı harika bilgiler paylaşmıştı umuyorum ki bununla ilgili de yaratıcı bir fikir verir ben de sizinle paylaşırım.

    YanıtlaSil
  6. Çocuklar iki yaşa kadar oral dönemdedir. Oral dönemde olmak demek dünyayı ağız yoluyla tanıyor olmak, rahatlamanın ağızdan sağlanıyor olması demektir. 2 yaşa geldiklerinde anal döneme geçerler. Ama bu geçiş çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. 6 ay önce ya da sonra olabilir. Çocukların hayatında emziğin yeri büyüktür. Rahatlamanın, sakinleşmenin temsilidir emzik. Çocuğa emzik verilmediğinde, parmağını, battaniyesini emebilir, bulduğu her nesneyi ağzına götürebilir. Çocuğun rahatlama süreci sona erip, anal döneme geçiş başladığında da emziği bırakır. Ailenin özel bir şey yapması da gerekmez. Bazı çocuklar, yaşadığı zorluklarla birlikte o kadar uzun süre rahatlayamaz ki, 4-5 yaşa kadar emzik kullanımı devam edebilir; ama bu durum nadir görülür. Burda sorun emziği kullanıyor olması değil, bir türlü rahatlayamamasına sebep olan durumun devam ediyor olmasıdır.
    Ben çok merak ediyorum, tüm bunları göz ardı ederek, nasıl oluyor da çocuk bu yaşa gelince emziği bıraktırın diye yazabiliyorsunuz? İleri de oral bağımlılıklarının olması, sürekli bir şeyler yiyip içmek istemesi, abur cubura düşmesi, sigara kullanması durumunun tüm bunlarla bağları olabileceğini hiç düşündünüz mü?

    YanıtlaSil
  7. 2 yaşından sonra emzik kullanımı diş ve yüz yapısına zarar verir o nedenle 2 yaşından sonra emzik kullanımı çocuğa fiziksel olarak zarar verir bu nedenle bütün doktorlar 2 yaşından sonra emzik kullanımının brakılmasına tavsiye derler. 4-5 yaşına kadar rahatlayamayıp emziğe muhtaç olan çocuğun emzikle değil bu rahatlayamamasının altında yatan sorunlarla tedavi edilmesi gerekir. çözüm 4-5 yaşına kadar emzikle dolaşmak olmadığına göre tabii ki emzik burakılması gerekir. Bu nedenle ben de 2 yaşına gelince bıraktırın diye yazabiliyorum. Benim çocuğum da bıraktı ve hiçbir oral bağımlılığı yok. Oral bağımlılığı olan kişilerin başka sorunları yatar bunun temelinde emziği 2 yaşında bırakması değil bence. Tabii ki bunlar benim düşüncelerim. Siz doktorunuza danışın ve onu dinleyin lütfen. Ama benim konuştuğum 4 doktor 2 yaşından sonra kesinlikle emzik kullanılmaması gerektiğini söyledi. Bence bu kadar büyütmeyin bu geçişleri. Anneler çocuklardan daha zor yaşıyor bu geçiş dönemlerini.sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Selen paylaşırsan çok sevinirim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Mutlaka yazıcam :) Sevgiler

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.