19 Ocak 2013 Cumartesi

Bebekler için süper tarifler

Yoğurt Çorbası

2 su bardağı et suyu - normal su karışımını kaynatıp içine 1 çorba kaşığı bulgur ya da pirinç atıyorsunuz. Minicik, kıymalı - pirinçli köftler ile beraber kaynatıyorsunuz. Kaynar hale gelince 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta ve dolu dolu 1 tatlı kaşığı has unu çırpıp terbiye yapıyorsunuz. Bu arada sürekli karıştın. Kesilir yoksa. :) Biz altını kapattıktan hemen sonra bir çimdik tuz ve biraz tereyağı ekliyoruz. Kabızlık söz konusu ise bir çay kaşığı da zeytinyağı... :)

Klasik Sebze Çorbası

Bir tane havuç, 1 patates, 1 küçük kabak, varsa biraz da taze fasulye ve bezelye... Birkaç domates, bir parça brokoli ve bir pazı yaprağı... Hepsinin olması şart değil. Favoriniz hangileri ise onları bir tencereye atın. Üzerine bir çorba kaşığı bulgur ve yarım bardak su ilave ederek kaynatmaya başlayın. 10 dakika kadar kaynatın. Düdüklü tencerede pişirebilirsiniz, en iyi yöntem bu. Pişen sebzeleri tel süzgeçten geçirin. Eğer bebeğiniz katı gıdalara başladı ise rondo kullanmayın hiç. Bu şekilde bebeğiniz taneli gıdalara alışacaktır. :) Sebze çorbasını; sebze pürelerini donduran doncurucularda dondurabilirsiniz. (Tuhaf bir cümle oldu.) Küçük kapların içinde altı hafta kadar saklayabilirsiniz bir kez hazırladığınızda.

Yoğurtlu Sebze Çorbası

Bebeklere bir şeyi kolayca yedirmenin sırrı ''yoğurt''. Genel olarak tüm bebekler yoğurdun tadını çok severler çünkü. Mavi bayılıyor. :) Küçük bir patates, minik bir yeşil kabak, 2 - 3 dal maydanoz ya da ıspanak, bir tatlı kaşığı kadar da pirinci tencereye atın. 1 bardak su ekleyerek pişirin. Ayrı bir kapta yarım su bardağı kadar yoğurdu, 1 tatlı kaşığı unu ve 1 yumurta sarısını karıştırın. Karışıma tencereden biraz sebze suyu ilave edip çırptıktan sonra tencerede pişen sebzelerin üzerine ekleyin. Karışık çorba kıvamına ulaşınca, yani koyulaşınca ateşten alabilirsiniz. Üzerine biraz da tereyağı ekleyebilirsiniz dilerseniz...

Pirinçli Kuru Bakliyat Çorbası

Bir tencereye 2,5 bardak su, 1 çorba kaşığı kırmızı mercimek - ya da sarı mercimek -, 1 çorba kaşığı pirinç, 3-4 tatlı kaşığı yoğurt ve 3 - 4 tane de kuru fasulye ekleyin. Bunları iyice haşlayın. Ayrı bir tencerede bir kaşık tereyağını bir kaşık un ile eritin. Üzerine, haşladığınız kuru bakliyatları ekleyin. Birazcık kavurun bunu. Sonra aldığı kadar su ekleyip kaynatın. Bakliyatların püre olması için blender'dan geçirin.

Mercimek Çorbası

2 yemek kaşığı kadar mercimeği su dolu bir kaba koyup yumuşamasını bekleyin. Bir kaşık tereyağını eritin bir tencerede, üzerine yumuşayan mercimekleri ekleyin. 1 tane havuç, 1 orta boy patates, biraz da soğan rendeleyin. Sebzeleri ve mercimeği tereyağında biraz kavurduktan sonra 2 bardak su ilave edin. Mercimeğin erimesi için blender'dan geçirin yine.

Bezelye Çorbası

2 yemek kaşığı bezelye, yarım küçük boy patates, yarım küçük boy soğan ve 7 - 8 dal maydanozu bir tencerede; tereyağında pişirin. Biraz da su ilave edin sebzelere... Piştikten sonra sebzeleri tel süzgeçten geçirin. 200 gram süt ile 1 tatlı kaşığı unu ayrı bir tencerede, koyulaşıncaya kadar kaynatın. Süzdüğünüz sebzeleri ekleyin hemen ardından üzerine. Biraz daha bu şekilde kaynatıktan sonra ateşten alın.

Düğün Çorbası

1 küçük havuç, yarım küçük boy soğan, 5 - 6 sağ maydanozu düdüklüde pişirin. 1 tatlı kaşığı unu yumurta ile çırpın ayrı bir kapta. Haşlanmış sebzeleri tel süzgeçten geçirin. Süzgeçten geçmiş sebze ve sebze suyunu; yumurta & un karışımına ilave edin yavaş yavaş. En son da haşlanmış ve küçük küçük didiklenmiş et ilave ederek kaynatın. Çorba koyulaşınca ateşten alın ve 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ekleyin.

Tarhana Çorbası

Yarım çay bardağı tarhanayı bir kaba dökün. Üzerini kaplayacak kadar su ilave edin. Bu şekilde, tarhana yumuşayana kadar bekleyin. Bir tencerede bir kaşık tereyağını eritin. Üzerine yumuşayan tarhanayı ilave edip kavurmaya başlayın. Karışıma bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir veya kıyma da ekleyebilirsiniz. Dilerseniz çok az domates de rendeleyebilirsiniz. Kavrulduktan sonra 1 bardak kadar - aslında aldığı kadar - su ilave edin. Kaynatmaya başlayın. Koyulaşınca ateşten alın.

Yeşil Mercimek Çorbası

3 çorba kaşığı yeşil mercimeği bir kapta ıslatın. Bir kapta da bir kaşık tereyağını eritip küçük, yarım bir soğanı ince doğrayarak ekleyin. 1 kaşık da un ilave edin. Çok az da zeytinyağı... Üzerine de yumuşayan yeşil mercimekleri atın. Biraz kavurduktan sonra suyunu da ilave edip kaynamaya bırakın. Dilerseniz biraz arpa şehriye, biraz da makarna ekleyebilirsiniz. Kaynarken şehriyeler yumuşayana kadar kaynatıp, koyulaşınca ateşten alın.

Mavi'nin Tatlıları :) - bir nevi yani... -

Yulaf ezmesini sıcak suda ıslatın. Hatta eğer isterseniz sıcak su ile pişirin. Biraz sonra kapatın. Soğutun. Blender'dan geçirin ve içine bir adet gün kurusu kayısı, 1 dilim elma ve 1 kaşık pekmez karıştırın. Birinci tatlı budur. :)

Pirinç ununu yarı yarıya sulandırılmış inek sütü ile pişirin. Ayrı bir yerde pekmez ile muz (Biz Dole alıyoruz, yerli muza hiç bulaşmayın) ya da rendelenmiş elmayı karıştırın. Bunu muhallebi ile karıştırıp veriyoruz biz sonra. Azıcık pancar şekeri de kullanabilirsiniz. :)

İpek Hanım Çiftliği'nin sahibi Pınar Kaftancıoğlu'nun torunu mavi için yarattığı tarifler bunlar. Pınar hanımın her hafta gönderdiği e-maillerden alıntıdır. İpek Hanımın ürünlerine ipekhanim.com sitesinden ulaşabilirsiniz. O kadar çok şey öğreniyorum ki Pınar Hanım'dan anlatamam.






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

8 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. BENİM 6 AYI YENİ BİTİREN VE DAHA ÖNCE SADECE ANNE SÜTÜ ALAN MİNİK BİR OĞLUŞUM VAR VE ONA SEBZE ÇORBASI BEĞENDİREMİYORUM. DAHA 6.5 AYLIK BİLE DEĞİL AMA AĞZINI AÇMIYOR YADA TÜKÜRÜYOR HERŞEYİDE VEREMİYORUM BANA ÖNERİLERİNİZ OLABİLİRMİ SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  3. http://hassasanne.blogspot.com/2013/01/cocuklar-icin-bol-sebzeli-etli-yemek.html bu çorbamı yapın yedirin her öğlen. Az az verin. Birden çok vermeyin.Ek gıdalara geçiş zor bir süreçtir sabırlı olun. sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Hepsi birbirinden güzel tarifler. Paylaşımınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. peki bunlar kaç aydan sonra ?

    YanıtlaSil
  6. içeriğine göre kaç aydan sonra olduğuna karar vereceksiniz. doktorunuz ete başlatmadıysa kıymalısını veremezsiniz gibi. doktorunuz sırayla başlatır sizi.

    YanıtlaSil
  7. benim oğlum 7 ayın içinde ben her şey veriyorum istememezlik yapmadı tek sıkıntı kaşığı sevmemesi kırk takla atıyorum ama artık bardakla veriyorum.biberon da almıyor.pişirdiğimiz çorbaları ben ertesi gün yiyeceği kadar ısıtıp veriyorum.acaba doğrumu yapıyorum bazen yemiyor taze pişirdiğim gün her gün de vaktim olmuyor yapmak için...birde çocuk gelişimi ve beslenme ile ilgili önerebileceğiniz site varmı..

    YanıtlaSil
  8. Yerli muzu neden tercih etmiyorsunuz?

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.