3 Mart 2013 Pazar

Kardeşi olan çocuklar da tek çocuklar gibi ilgi görmeyi hak ediyorlar

Birden fazla çocuğu olan ailelerin dikkat etmesi gereken bir husus var. Tabii ki kardeş sevgisi ve kardeşlerin birlikte zaman geçirmesi de çok önemli ama her bir çocuğu tek bir birey olarak da kabul etmek gerekiyor. Her çocuğun anne ve babayla başbaşa zaman geçirmesi lazım. Bunu uyguladığınızda kardeş kavgalarının ve çekişmelerinin de azaldığını göreceksiniz. Bildiğiniz gibi benim 5,5 yaşında bir oğlum ve 4 yaşında ikiz kızlarım var. Tabii ki 3 çocukla yaptığımız aktiviteler çoğunlukta ama ben hepsine teker teker de zaman ayırmaya çalışıyorum. Bunu doğduklarından beri uyguladığım için bunu doğal karşılıyorlar. Tabii ki sizden başka çocukları bırakabileceğiniz kimse yoksa bu anlatacaklarımı yapamazsınız.

Dışarı çıkarken bazen çocuklardan birini bir aile büyüğüne veya bakıcıya bırakıp birini yanınızda götürürseniz onunla başbaşa zaman geçirebilirsiniz. Evde bıraktığınız çocuğunuz ertesi gün de onu götüreceğinizi bilirse ilk başta sorun çıkarsa da sistemi anlayınca hoşuna bile gidecektir. Bunun için anneanneleri,babaanneleri, dedeleri ayarlarsanız süper olur. Hatta çocuğunuzu yaşıtı olan bir arkadaşının evine de bırakabilirsiniz. Onlar beraber oynar siz de diğer çocukla zaman geçirirsiniz. Başka zaman da o arkadaşınız çocuğunu size bırakır. Kendi diğer çocuğuyla zaman geçirir. Böyle sistemler kurmak aslında çok kolay sadece konuşup ayarlamak gerekiyor. Birden fazla çocukla dışarı çıkmak bazen annelerin gözünde büyüyor ve bütün zamanlarını evde geçirmeye başlıyorlar. Çocuklar da evde sıkılıyor, enerjilerini harcayamıyorlar ve hırçınlıklar yapmaya başlıyorlar. Böyle tek tek çıktıklarında hem anneleriyle veya babalarıyla başbaşa zaman geçireceklerdir hem de tüm aile gezdikleri zaman gidemedikleri yerlere gideceklerdir. Onları müzelere, saraylara, tiyatrolara veya başka etkinliklere götürün. Tabii ki bütün çocuklarınızı hep beraber gezmeye götürdüğünüz zamanlar daha çok olacaktır ama bazen de böyle tek tek gezdirin. Onlara böyle tek başına yoğun ilgi gösterdiğinizde ve size doyduklarında evde çok sorun çıkarmadıklarını ve kardeşleriyle de daha iyi geçindiklerini farkedeceksiniz.

Doktora da mutlaka ayrı günlerde götürün. İki çocuk aynı anda doktorun odasına girdiğinde tek tek girdiklerinden daha az ilgi görüyorlar ve doktor onlarla daha az zaman geçirmiş oluyor. Size biraz daha fazla iş çıkmış oluyor ama bence sonuç buna değer. Geçen gün Esin’i 4 yaş kontrolü için tek başına çocuk doktorumuza götürdüğümde doktorum ikizleri her zaman ayrı ayrı getirdiğimi farkettiğini ve bunun gerçekten çok iyi bir fikir olduğunu söyledi. Bu çocuklara tek tek zaman ayırma sistemimi çok beğendiğini söyledi ve hatta kendisinin de 3,5 ve 2 yaşındaki iki çocuğuna aynı şeyi yapmaya çalışacağını ekledi.

Evde de bazen tek çocuğunuzu ayırın ve ona özel ilgi gösterin. Beraber kitap okuyun, aktivite kitapları yapın veya sadece sohbet edin. Bunu yaparken çok dikkatli olup öbürünü kıskandırmamanız gerekiyor. Belki babası da onunla zaman geçirebilir veya üç çocuğunuz varsa ikisiyle bir aktivite yapabilir siz bir tanesiyle ilgilenirken. “Nasıl zaman bulacağım bunları yapmaya?” dediğinizi duyar gibiyim ama ben buluyorsam siz de bulabilirsiniz. Buna değecek inanın. Kardeşlik çok güzel ama her çocuk bazen annesinin bölünmemiş ilgisine ve sevgisine ihtiyaç duyuyor.





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.