28 Mart 2013 Perşembe

Göz iltihabı (konjunktivit) en çok çocuklarda görülüyor!

                              

Geçen gün Esin uyandığında gözleri kanlanmıştı, şişmişti ve çapak içindeydi. Kirpikleri de birbirine yapışmıştı. Hemen gözünde iltihap yani konjunktivit olduğunu anladım çünkü 6 ay önce de Sevinç olmuştu. Çocuklar devamlı bir yerleri elliyor ve sonra da ellerini gözlerine sürüyorlar ve bu da böyle problemlere yol açıyor. Neyse ki evde gözyaşı denilen damlalardan vardı. Gözüne bu gözyaşı denilen damladan bolca damlattım ve gazlı bezle çapakları temizledim. Bu biraz zor oluyor çünkü kirpikler birbirine yapışıyor hatta bazen gözlerini hiç açamıyorlar. Çay banyosu bu soruna çok iyi geliyor. Bu temizlikten sonra minik bir çay tabağına biraz çayın deminden koydum ve ılınmasını bekledim. Kesinlikle sıcak çayla yapmayın! Soğuk da olmasın ama ılık olsun. İçine 4-5 kat gazlı bez batırın, iyice çeksin ılık çayı. Gözünü kapatmasını söyleyin ve gözünün üstüne çaylı gazlı bezi koyun. 5-10 dakika dursun yani çocuğunuz ne kadar dayanabilirse. Daha sonra da doktorunuzun size tavsiye edeceği göz pomadını sürebilirsiniz. Ben Sevinç'e olduğunda hemen alıp doktora götürmüştüm ve bu sorunu öyle öğrenmiştim. Şimdi ne olduğunu bildiğim için çok kötü bir görüntü yoksa bu dediklerimi yapıyorum. Bu şekilde 1 günde normale döndü gözü Esin'in. En önemli şey, eğer anlayacak yaştaysa elini gözüne götürmemesi gerektiğini söylemeniz ve sık sık hatırlatmanız çünkü çok bulaşıcı ve onun diğer gözüne ve başka insanların gözlerine de bulaşabilir. Gözü kaşındığı ve battığı için eli gidecektir. Sık sık elleri yıkamak ve evden havluları kaldırıp bir süre kağıt havlu kullanmak bulaşmayı önlemek için çok önemli. Gerçi ne kadar uğraşsak da bazen bulaşabiliyor mesela şu anda benim iki gözümde de var:( Genellikle 2-3 günde geçiyor ama geçmezse ve kötüleşirse mutlaka doktora götürün.

Acıbadem Hastanesinin web sitesinde şu bilgileri buldum:

Göz yüzeyini kaplayan tabakanın iltihaplanmasına ‘konjunktivit’ deniliyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Feray Koç, bu hastalığın alerjik nedenlerle (polen, toz, güneş) ile ortaya çıkabildiği gibi, çeşitli bakteriler, virüsler ve parazitler ile de oluştuğunu söylüyor. Ayrıca göze kaçan çeşitli kimyasal maddeler de ‘toksik konjunktivit’e neden oluyor.

Hastalığın belirtileri şunlar:

- Gözlerde kızarma
- Sulanma
- Yanma ve batma hissi
- Kirpik dibinde salgılar birikmesi
- Kirpiklerin birbirine yapması

Konjunktivit bulaşıcı bir hastalık. Özellikle bazı virüslerle bulaşan konjunktivit salgınlara neden oluyor.

Çocuklarda daha sık görülüyor. Çocuklar daha alerjik bünyeli olduklarından, alerjik konjunktivit çocukluk çağında daha sık izleniyor ama yaş ilerledikçe azalıyor. Kreşlerde ve okullarda çocukların birbiri ile yakın temas halinde bulunması, aynı oyuncaklarla oynayıp elleriyle sık sık gözlerini ovuşturmaları, ellerini sık sık yıkama alışkanlıklarının olmayışı gibi nedenlerden mikrobik konjunktivitler de çocuklarda daha sık izleniyor.

Tedavisi nasıl yapılıyor?

- Eğer bakterilerin neden olduğu bir konjunktivit var ise antibiotikli damlalar ve merhemler veriliyor.
- Viral konjunktivitler antibiotiklere cevap vermez. Klinik seyrine göre şikayetleri hafifletici çeşitli tedaviler uygulanıyor.
- Alerjik konjunktivitlerde ise alerji önleyici ve giderici damlalar ve soğuk kompres öneriliyor.

Tedaviye rağmen tekrarlıyor mu?

Tedavi erken kesilmiş ise tekrarlayabilir. Alerjik veya toksik etkene tekrar maruz kaldığımızda konjunktivit tekrar edebilir. Konjunktivite neden olan birçok virüs ve bakteri vardır ve bunlar sürekli değişim içindedir. Hastalık yapabilecek yeni virüsler ve bakterilerle karşılaştığımızda konjunktivit tekrar edebilir.

Tekrar oluşmaması için nelere dikkat etmek gerekiyor?

- Ellerinizi yıkayın
- Eğer kontakt lens kullanıyorsak el yıkamak daha da önem kazanır. Lenslerimizi kuralına uygun şekilde lens solusyonlarında dezenfekte etmeli önerilen sürelerde yenilemeli ve asla lensle duşa havuza veya denize girmemeliyiz.
- Alerjik bir konjunktivitimiz varsa allerjik maddenin göze temasını önlemek, koruyucu gözlükler takmak ve allerji önleyici damlaları kullanmak da konjunktivit tekrarlarını azaltabilir.

Gözdeki kırmızılık her zaman konjunktivit olduğunu mu gösterir?

Sadece alerjik ve viral konjunktivitlerde göz kızarmaz başka nedenler de olabilir. Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı sonucu sık sık gözde akıntı, kızarma, çapaklanma olabilir. Veya göze kaçan bir yabancı cisim, gözün yüzeyinin çizilmesi, kronik kirpik dibi enfeksiyonları, kontakt lenslere ait problemler, göz içi enfeksiyonları, göz tansiyonunun yükselmesi, nadiren göz içi tümörleri ve şu anda aklımıza gelmeyen bir çok neden göz kızarmasına sulanmasına neden olabilir.

Yazıya bu linkten de ulaşabilirsiniz http://www.acibadem.com.tr/guncelsaglik/GuncelSaglik.asp?t=640






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

1 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.