4 Mart 2013 Pazartesi

Prof. Erkan Topuz mutfağımızda kanserden nasıl korunabiliriz anlatıyor

                                       

- Kızartma yağını saklamayın, 1 kere kullandıktan sonra atın. Haftada 1 defadan fazla kızartma tüketmeyin.
- Sebzeleri yağda kizartmak ya da yuksek isida uzun sure kaynatmak yerine buharda pisirin. Sebze ve meyveleri kaynar suya atin ve mumkun oldugunca az su kullanin. Pisirme suyunu dokmeyin.
Eti yarım saatten uzun ızgara yapmayın. Eti yarım saatten fazla ızgara yaparsanız ya da 5 dakikadan fazla yağda kızartırsanız kanserojen maddeler olusabilir. Bu nedenle eti uzun sure pisirmekten kaçının. E
- Makarnayi suyunu cektirerek pisirin
- Yumurtayi yikamayin, buzdolabinda kuru sekilde muhafaza edin. Yumurtayi 10 dakikadan uzun sure pisirmeyin.
- Cig sutten yapilmis peynir ve cig yumurta tuketmeyin.
- Tahillari ve kuru baklagilleri kuru yerlerde saklayin, kufler kansere neden olabilecek toksik maddeler uretir. Son kullanma tarihi gecen besinleri yemeyin, kuflu besinleri cope atin,
- Icerigindeki B vitaminlerini kaybetmemesi icin makarna ve eristeyi suyunu cektirerek pisirin. Pirinç, un, şehriye gibi tahılları yağda kavurmaktan kaçınınn. Aksi taktirde hem besin kaybına hem de zararlı madde oluşumuna neden olursunuz.
- Kimyasal koruyuculu hazir yiyecekler yerine dogal besinlerle beslenin. Sucuk, salam gibi katki maddeli gıdaların tüketimini azaltın.
- Günlük tuz tuketiminiz 5-6 gramı geçmesin. Turşu ve salamura gibi fazla tuzlu yiyecekleri az tuketin.
- Derin dondurucudan cikartip cozdurdugunuz yiyecekleri bir daha dondurmayin.
- Besin degerleri yuksek ve fiyatlari ucuz oldugu icin meyve ve sebzeleri mevsiminde satin alin. Turfanda sebze ve meyveleri cok fazla tercih etmeyin.
- Cok sıcak, koyu kahve ve çaydan uzak durun.
- Filizlenmis patates ve sogandan uzak durun. Butun gidalari olculu alip cabuk tuketin. Cunku bayatlayan meyve ve sebzelerin icinde kansere yol acan toksik maddeler olusabilir.
- Mutfaginizdaki haliyi zeytinyagli sabun ve sirkeyle silin. Yemek yediginiz masayi deterjanla temizlemeyin. Mutfaginizi havalandirmayi ihmal etmeyin.us, iyi sogutulmus ve temiz kasalara konulmus olmasina dikkat edin.gara yaparsanız ya da 5 dakikadan fazla yağda kızartırsanız kanserojen maddeler olusabilir. Bu nedenle eti uzun sure pisirmekten kaçının. Etlerin uzerindeki yanmış kısımları temizleyin.
- Et yediğinizde mutlaka salata veya sebze tüketmeye çalışın.
- Vitamin kaybını önlemek icin sebzeleri suda bekletmeden once yıkayıp sirkeli suda beklettikten sonra kurulayıp doğrayın. Taze meyveleri kestikten sonra bekletmeden tüketin.
- Az işlenmiş ve doğal ürünleri satın alın,
- Organik ürünleri tercih edin.
- Yiyecekleriniz margarin içermesin.
- Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinlerin pişme zamanını kısaltmak icin bir gece önceden suda ıslatın. Islatma suyunu dökün ancak vitamin kaybı olmasın diye haşlama suyunu dökmeyin.
- Ispanak, semizotu gibi sebzelerin önce kök kismini pisirin daha sonra yapraklarini ekleyin,
- Yemeklere koyduğunuz yağı yakmamaya önem verin.
- Taze sebzelerle yemek hazirlarken domates ve salçayı pişmeye yakin ekleyin. Cunku asit iceren salca ve domates yemegin pisme suresini uzatir.
- A ve C vitaminleri ve renk kaybini onlemek icin salataya sirke, limon soslarini servisten hemen once ekleyin.
- C vitamini degerinin kaybolmamasi icin sikilmis meyve sularini hemen tuketin.
- Cig et, tavuk veya balik sularinin diger besinlerle temas etmesini onleyin. Etlerde kullandiginiz kesme tahtasi, bicak gibi gerecleri ayri tutun.
- Deniz urunlerini guvenilir yerlerden alin. Uygun sekilde dondurulmus, iyi sogutulmus ve temiz kasalara konulmus olmasina dikkat edin.
- Makarnayi suyunu cektirerek pisirin
- Yumurtayi yikamayin, buzdolabinda kuru sekilde muhafaza edin. Yumurtayi 10 dakikadan uzun sure pisirmeyin.
- Cig sutten yapilmis peynir ve cig yumurta tuketmeyin.
- Tahillari ve kuru baklagilleri kuru yerlerde saklayin, kufler kansere neden olabilecek toksik maddeler uretir. Son kullanma tarihi gecen besinleri yemeyin, kuflu besinleri cope atin,
- Icerigindeki B vitaminlerini kaybetmemesi icin makarna ve eristeyi suyunu cektirerek pisirin. Pirinç, un, şehriye gibi tahılları yağda kavurmaktan kaçınınn. Aksi taktirde hem besin kaybına hem de zararlı madde oluşumuna neden olursunuz.
- Kimyasal koruyuculu hazir yiyecekler yerine dogal besinlerle beslenin. Sucuk, salam gibi katki maddeli gıdaların tüketimini azaltın.
- Günlük tuz tuketiminiz 5-6 gramı geçmesin. Turşu ve salamura gibi fazla tuzlu yiyecekleri az tuketin.
- Derin dondurucudan cikartip cozdurdugunuz yiyecekleri bir daha dondurmayin.
- Besin degerleri yuksek ve fiyatlari ucuz oldugu icin meyve ve sebzeleri mevsiminde satin alin. Turfanda sebze ve meyveleri cok fazla tercih etmeyin.
- Cok sıcak, koyu kahve ve çaydan uzak durun.
- Filizlenmis patates ve sogandan uzak durun. Butun gidalari olculu alip cabuk tuketin. Cunku bayatlayan meyve ve sebzelerin icinde kansere yol acan toksik maddeler olusabilir.
- Mutfaginizdaki haliyi zeytinyagli sabun ve sirkeyle silin. Yemek yediginiz masayi deterjanla temizlemeyin. Mutfaginizi havalandirmayi ihmal etmeyin.
- Çizilmiş ve eskimiş teflon tavalari çöpe atin. Buradaki zararili metalik madde ozellikle salca, domates gibi asidik besinlere gecerek vucutta birikebilir. Uzun vadede bu madde kansere yol acabilir. Aluminyum, plastik kaplar yerine cam ve celik olanlari tercih edin. Kalaylanmamis bakir kullanmayin. (Beyin tumoru hastalari bakirdan tamamen uzak durmali.)
- Yemeklerinizi mikrodalga firinda 1 defadan fazla isitmayin.
- Tarim ilaclarinin kalintilari pisirilerek yok edilmez. Bu nedenle 3 litre suya 9 corba kasigi sirke koyun. Meyve ve sebzelerinizi
bu suda bekletin. Lahana, kivircik salata gibi yaprakli sebzelerin disindaki 2-3 yapragi cope atin.
- Tutsulenmis gidalari mutfaginiza sokmayin.
- Salca, tursu, yogurt gibi besinleri boyalı plastiklerde, deterjan kaplarinda saklamayin.
- Mutfaginizda gokkusaginin 7 rengini iceren meyve ve sebze bulundurun.
- Cips, bisküvi, çikolata veya şeker yerine domates, elma, salatalık, kuru erik, 3-4 adet badem veya ceviz, yoğurt yemeye çalışın.

Prof. Dr. Erkan TOPUZ
http://www.erkantopuz.com.tr





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

1 yorum:

  1. Bu kadar toplu bir bilgiyi listelediği için hocaya teşekkürler.Halk sağlığı için gösterdiği çabalar taktire şayan...

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.