24 Ağustos 2013 Cumartesi

Bırakın uyuyalım yoksa kötü olur! Ben demiyorum araştırmacılar söylüyor




Benim de 8 yıl önce araştırma ve iletişim koordinatörü olarak 1 sene boyunca çalıştığım Amerika'nın en iyi üniversitelerinden Duke Üniversitesi'ndeki bilim insanları kadınların erkeklerden daha fazla uykuya ihtiyacı olduğunu bulmuşlar. Kadınlar uykusuz kaldıklarında sabahları daha huysuz oluyorlarmış. Yani hayatınızdaki kadın sabah huysuz kalktıysa ona fazla yüklenmeyin, bu çok doğal. Hatta onun birkaç saat daha uyumasını sağlamazsanız sonuçlarına katlanmanız gerekebilir.

Araştırmacılar, uykusuz kaldıklarında kadınların hem zihinsel hem de fiziksel olarak daha kötü etkilendiklerini söylüyorlar. Uykusuz kalan kadınların kalp hastası olma, depresyona girme ve psikolojik problemler yaşama riski artıyor.
Bu kadınların uyandıklarında daha çok ağrısı olabiliyormuş.
Buna karşın erkeklerin sağlığı ne kadar uyuduklarına bu kadar bağlı olmuyormuş. Çalışmadaki erkekler uykusuz kalan kadınlar gibi problemler yaşamamışlar. Uykusuz kalan kadınlar sabahın erken saatlerinde daha depresif, daha kızgın ve daha düşmancılmışlar.


Ee demek ki uzak durmak gerek sabah sabah bu kadınlardan! Ya da en iyisi bırakın bu kadınları biraz daha uyusunlar uykularını alsınlar! Değil mi yani? Artık çocukların kahvaltılarını baba mı hazırlar, okul için baba mı giydirir ne gerekirse yapacak annenin sağlığı ve ruh hali için. 


 Uzmanlar bu etkileri azaltmak için ne öneriyor?
Gece yeterince uyuyamazsanız, gün içinde etkili kısa uykular için zaman yaratın. Bu uykular ya 25 dakika olmalı ya da 90 dakika. Bunun dışındaki uyku süreleri uyandığınızda daha kötü hissetmenizi sağlar.

Uzmanlar bunu ilk defa önermiyorlar. Daha önce de İngiltere'deki en tanınmış uyku uzmanlarından biri kadınların 20 dk. daha fazla uyuması gerektiğini bulmuştu. Bu da kadın beyninin çok işlevsel çalışması nedeniyleymiş. Gün içinde beyninizi ne kadar kullanırsanız kendine gelmek için o kadar fazla uykuya ihtiyacı oluyormuş. Kompleks ve çok fazla karar verme gerektiren işlerde çalışan erkekler için de bu yazdıklarım geçerliymiş.


Yani özetle; Bırakın uyuyalım yoksa kötü olur!








Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

1 yorum:

  1. 8 aylık bebeği olan bir yorgun anne olarak nasıl hak verdiğim bir yazı olmuş :)
    Kesinlikle uyku uyku uyku son zamanlarda en çok istediğim ve isteyipte ulaşamadığım şey !
    Eşimin izin günlerinde '' sen biraz daha dinlen bebeğe ben bakarım '' sözünden en fazla yarım saat sonra bebeğin sesiyle uyanmak...

    Sanıyorum bu çocuklar büyüyünceye kadar biz annelerin kaderi bu :)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.