3 Ağustos 2013 Cumartesi

Sağlık Bakanlığı antibiyotik kullanımına test zorunluluğu getiriyor

Hassas Anneler olarak çocuklara ve bebeklere gereksiz antibiyotik verilmesine karşıyız. Antibiyotik ve diğer bütün ilaçlar sadece gerekli olduğunda ve doktorunuz tarafından yazıldığında verilmeli. Aksi halde yarardan çok zarar veriyor. Çocukların bağışıklık sistemi gelişemiyor ve antibiyotiklere karşı direnç oluşabiliyor. Her soğuk algınlığına karşı gereksiz antibiyotik kullanan çocuklar daha sonra ciddi bir hastalığa yakalandıklarında direnç geliştirdikleri için bu sefer antibiyotikler işe yaramıyor ve bu da çok tehlikeli oluyor.

Türkiye'de çocuklara çok fazla ilaç veriliyor. Sadece antibiyotik de değil, ateş düşürücü ve öksürük şurubu da gereğinden fazla kullanılıyor. Yan etkisiz ilaç yoktur bunu unutmayın. Sağlık bakanlığı da bunu farketmiş olacak ki harekete geçmiş ve artık doktorlara reçete yazılmadan önce hızlı tanı testi yapma zorunluluğu getireceklermiş. Doktorlar hastanın boğazından aldığı örnekle test yapacak ve ondan sonra antibiyotik yazabilecekmiş.

Bu tabii ki güzel bir uygulama ama antibiyotik sadece boğazda Beta mirobu olduğunda yazılmıyor. Antibiyotikler, bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Ya bakterileri öldürerek ya da çoğalmalarını durdurarak etki ederler. Orta kulak enfeksiyonu, zatürre, idrar yolları enfeksiyonu, alerjik olmayan bronşitler, enfeksiyöz ishallerde de antibiyotik kullanılması gerekir ve bunlar boğazdan alınan örnekle teşhis edilemez. Ama tabii sadece boğaz testi değil de saydığım bu sorunların olup olmadığına bakacak testleri de yapacaklarsa bu çok güzel bir uygulama olacaktır.

Ayrıca doğru antibiyotik kullanımı ile ilgili Habertürk'teki bu haber de faydalı:

                Çocuklarda antibiyotik kullanımı nasıl olmalı?

Çocuklarda antibiyotik kullanımında doğru bilinen yanlışları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İzlem Göçmen’e sorduk.

Çocuklarda antibiyotik hangi hastalıklarda kullanılmalı?Hastalıklar virüsler ve bakteriler olmak üzere iki tür mikroptan oluşur. Gribal enfeksiyonlar, suçiçeği, kızamık, kabakulak gibi hastalıklar virüs mikrobundan oluşan viral enfeksiyonlardır ve antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak orta kulak enfeksiyonu, zatürre, alerjik olmayan bronşitler, enfeksiyöz ishaller, ve bazı boğaz enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak gerekir. Gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımına gerek yoktur.

Antibiyotik hastalık hangi aşamaya geldiğinde ve ne zaman kullanılmalı?
Viral enfeksiyonlar sırasında vücut direnci düştüğü için bazen üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir, bu gibi durumlarda hasta yakın takip edilerek gerektiğinde antibiyotiğe başlanabilir.

Doktora danışmadan antibiyotik kullanımı ne kadar doğrudur?
Her hastalıkta ve her kişiye kullanılacak olan antibiyotik farklılık gösterir. Dolayısıyla tedavide aksamaya sebep olup hastayı istenmeyen durumlarla karşı karşıya bırakabilir. Antibiyotikler mikropları öldürürken vücudumuzdaki birçok dokuya da zarar verir. Özellikle antibiyotik gerektirmeyen bir durumda doktora danışmadan kullandığımız antibiyotik mikropsuz bölgelerde ağır hasar yapabilir.

Çocuk her hastalandığında antibiyotik kullanmak ne kadar doğru?
Viral enfeksiyonlarla antibiyotik kullanmak doğru değildir. Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuklarda antibiyotik direncine yol açar. Ayrıca antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrekten atılırlar, gereksiz yere kullandığımız antibiyotikler bu organlarımız yorar ve normal işlevlerini yapmasını engeller.

Antibiyotiklerin minimum kullanım süreleri ne olmalıdır?
Antibiyotik kullanımının süresi antibiyotiğin çeşidine ve hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. 3 gün kullanılacak antibiyotik olduğu gibi 10-14 gün süre ile kullanılması gereken antibiyotiklerde vardır. Antibiyotik süreleri doktorun önerdiği süreden daha kısa olmamalıdır. Çünkü yetersiz tedavi hastalığın tekrarına ve tam iyileşememeye yol açabilir.

Antibiyotikler vücuttaki yararlı bakterileri öldürür mü?
Vücudumuzda bazı görevleri olan bakteriler vardır. Biz onlara flora bakterileri diyoruz. Antibiyotikler bu yararlı bakterileri de öldürebilir ve bu bakteriler ortamda bulunmadığında zararlı bakteriler daha kolay çoğalarak hastalık yapabilir.

Antibiyotik tedavisine başlandığında görülen hangi yan etkilerden sonra hemen doktora başvurulması gerekir?
Alerjik reaksiyon gelişmişse ve antibiyotik kullanım süresi 3 günü geçmesine rağmen hastalığın gidişatında iyileşmenin aksine daha da kötüye gidiş söz konusuysa hemen doktora başvurulması gereklidir.

Antibiyotiklerin vitaminlerle birlikte kullanılması gerekir mi? Yoksa vitaminler antibiyotiklerin etkisini azaltır mı?
Eskiden antibiyotiklerin mutlaka vitaminlerle birlikte alınması önerilirdi ama yapılan araştırmalar antibiyotiğin tek başına alınmasında bir sakınca olmadığını ve vitaminlerin ekstra bir yararı olmadığını göstermiştir.

Koruyucu antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır?
Koruyucu antibiyotik tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, boğazda beta enfeksiyonu sonrası geçirilmiş kalp ya da eklem romatizmasında ve tıbbi olarak düşük bağışıklık sistemi saptanmış kişilerde kullanılabilir. Ama asla normal bireylerde hastalık gelişmesin diye koruyucu antibiyotik kullanılmaz.

1. haber kaynak: http://www.haberinyeri.net/test-yoksa-antibiyotik-de-yok-165659h.htm
2. haber kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/689901-cocuklarda-antibiyotik-kullanimi-nasil-olmali






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.