18 Ağustos 2013 Pazar

Plastik terlikler yüksek oranda cilt üzerinden vücuda alınabilecek kimyasal maddeler içeriyor!



Plastik terlikler yazın çocuklarımızın ayaklarından çıkmıyor. Genellikle çok ucuza alabildiğimiz için çeşit çeşit renk renk alıyoruz. Daha geçenlerde 7,5 liraya kızların beğendiği bir terliği aldım. Sonra  da bu haberi okudum. Plastik terlikler yüksek oranda cilt üzerinden vücuda alınabilecek kimyasal maddeler içeriyormuş. Sanırım özellikle çok ucuz olanlarda bu risk daha fazla. Ama gidip bir plastik terliğe de 80-90 tl vermek her ailenin yapabileceği bir şey değil. Bilemiyorum nasıl bilebiliriz hangi plastik terliğin bu maddeleri içerip içermediğini. Yine de bu yapılan araştırmadan haberiniz olsun istedim.




Haber:


Plastik terliklere dikkat!

Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu'nun (WDR) girişimiyle, plastik terlikler üzerinde yürütülen bir araştırma, terliklerin kanserojen madde içerdiğini ortaya koydu.
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan plastik terliklerin sağlık açısından bazı riskleri barındırdığı ortaya çıktı. Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu'nun (WDR) inisiyatifi ile yapılan araştırmada, farklı fiyat aralıklarından seçilen on plastik terlik incelenmek üzere laboratuvara gönderildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, terlikler yüksek oranda cilt üzerinden vücuda alınabilecek kimyasal maddeler içeriyor.

Terlikler PAH içeriyor

Terliklerde tespit edilen en tehlikeli kimyasal ise polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) adı verilen madde. PAH, kanserojen olarak biliniyor. Almanya Federal Çevre Dairesi uzmanları, uzun zamandır bu maddenin kullanımının bir sınır değeri belirlenerek kısıtlanmasını talep ediyor, ancak henüz bu yönde bir düzenleme yürürlüğe girmedi. Laboratuvar sonuçlarına göre test edilen on terlikten altısında, söz konusu sınır değerinin üzerinde PAH maddesi tespit edildi.



Test edilen yedi terliğin ise ağır metaller içerdiği belirlendi. Bu metaller her ne kadar cilt tarafından alınmasa da, çöpe atıldığı takdirde içerisinde bulunan kromm , kurşun ve kadmiyum nedeniyle çevreyi kirletiyor.

Uzmanlar, plastik terliklerin çorapla giyilmesi tavsiyesinde bulunuyor


kaynak: http://www.amerikaliturk.com/news/yasam/48205-plastik-terliklere-dikkat/





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.