24 Eylül 2013 Salı

Nöroblastom Nedir?

Türkiye’de her yıl yaklaşık 2500 çocuk kanser ile teşhis edilmektedir. Bu çocukların yaklaşık %10'unu nöroblastom vakaları oluşturur.Nöroblastom çocukluk çağı kanserleri arasında kafatası dışında en sık görülen solid tümördür. Bebeklik çağında ise en sık görülen kanser türüdür. Nöroblastom vakalarının yüzde elliye yakını iki yaş altı, bebeklik çağındaki çocuklardır. 

Nöroblastom, beyinden tüm vücuda mesaj taşıyan sinir sistemi kaynaklı bir kanser türüdür. Genellikle, böbreküstü bezlerindeki sinir hücrelerinde başlar. Böbreküstü bezleri kalp atışlarını, tansiyonu, kan şekerini düzenleyen önemli hormonları salgılar. Bazı vakalarda ise boyun, göğüs, karın ve pelvisteki sinir hücrelerinde başlar. Nöroblastom kimi zaman ise omurga ve omurilikteki sinir hücrelerinde görülür.

Nöroblastom çoğunlukla erken çocukluk döneminde, 5 yaş altı çocuklarda, ortaya çıkar. Bazen doğumdan önce oluşur ama genellikle, büyümeye başlayıp, belirti verdikten sonra farkedilir. Çok ender olarak, doğum öncesi ultrasonda tespit edilir.


Nöroblastom teşhis edildiğinde, kanser çoğunlukla metastaz yapmış, yani başka organlara yayılmıştır. En çok, lenf nodlarına, kemiklere, kemik iliğine, karaciğere ve deriye sıçrar.

Nöroblastom çocukluk çağı kanserleri arasında en iyisi ve aynı zamanda en kötüsüdür. Diğer tümörlerden farklı olarak bazı nöroblastom tümörleri kendi kendilerine küçülür ve kaybolurlar. Öte yandan, bazı türleri çok agresif ve tedavisi çok güçtür.

Nöroblastom, vakanın yaşı, yayılma derecesi ve hücre histolojisi ve biyolojisine bağlı olarak üç risk grubuna ayrılır: düşük, orta ve yüksek. Her grubun tedavileri ve sağ kalma oranları farklıdır.
Günümüzde, nöroblastom için henüz kesin bir tedavi bulunamamıştır. Bundaki ana neden, nöroblastom vaka sayısının az olması ve buna bağlı olarak, kullanılan tedavi yöntemlerini geliştirebilmek için ayrılan araştırma bütçelerinin çok kısıtlı olmasıdır.


kaynak: http://www.coyag.org/content/33836/noroblasyom-nedir.html






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.