30 Eylül 2013 Pazartesi

Paça Çorbası Tarifi - Çocukların Kemikleri için çok faydalı! Yeşil Anne Işık Kırgız yazdı


Geçen hafta oğlum okulda ağaçtan düştü. El bileği 2 yerinden kırıldı, başarılı bir ameliyat ile alçıya alındı.Doktorumuz Prof.Dr. Semih Gür'ün tavsiyesi protein ağırlıklı bir beslenme ve paça çorbası oldu.


Oğlum, kemiklerdeki kırık, çıkık, zedelenme gibi durumlarda onarıcı rolü olan paça çorbasını her gün içiyor. Çocuklarımızın kemiklerini güçlendirmek için sağlıklı oldukları zamanda da ayda bir içirmeliymişiz.

Paçanın içinde kolajen denen bir madde var ve kemikleri onarıyor. Bu maddenin ortaya çıkması için uzun süre paçanın kaynaması gerekiyor. Zaten gözle göreceksiniz, jölemsi bir madde. Çorba dolaba girdiğinde bile jölenin donduğu gibi kalıp oluyor. Gerçek tavuk'ta da kolajen mevcut. Paçadan sonra da organik tavuğu haşlayıp suyuna tüm yemekleri ve çorbalarını yapacağım.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar'ın da paça hakkındaki röportajını tıklayarak okuyabilirsiniz.

11 aylık olan kardeş de, nasiplendi bu işten. 3 gündür yemeklerini paça suyuna yapıyorum, beğendi afiyetle yiyor. Şeftali ve muz yemekten biraz katılaşan bağırsaklarını da yumuşattı. 

Gelelim tarife;

Malzemeler;

- 8 adet kuzu paçası

- 2 yemek kaşığı buğday nişastası

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 yumurta sarısı

- 1 limon'un suyu

- 2 yemek kaşığı ev yapımı sirke


Yapılışı:

Paçaları üzerinde kalabilecek tüylere karşı ocakta tütsüleyin. Güzelce yıkayın.



2 lt içme suyu koyarak düdüklü tencerede 40 dakika pişirin. Böylece tüm jölesi çıkmış olacak. 




Aslında paça çorbanın içinde bulunur ama oğlum kuzu ayağı yeme fikrine pek sıcak bakmadığı için ben didikleyerek el blenderından geçirdim. 




2 yemek kaşığı nişastayı , bir bardak suda çözerek yavaş yavaş, çorbaya ekleyin, bir taşım kaynatın. Ardından, limon suyu ve yumurta ile yaptığınız terbiyeyi ekleyin. Çocukların kokusuna tepki verme ihtimaline karşı 2 yemek kaşığı da ev yapımı sirke ekledim. Pürüzsüz beyaz renkli bir çorba oldu.


Ayıkladığım, kalan kemikleri tekrar 1 lt su ile kaynattım ve hala kolajen çıktı,jöle gibi çıkan bir kavanoz paça suyunu da dondurdum.

Çocuğun günde bir paça yemesi yeterli, kalanını da kendime yapayım derseniz. Paçaları bütün bırakın, 3 diş sarımsak doğrayın ve tereyağ ile kırmızı biberi yakarak üzerine dökün. Enfes bir tadı oluyor :)



Tek kötü tarafı, mutfak ve kullandığınız kaplar, tepsi, elleriniz her yer yapış yapış jölesinden oluyor :)

Neyse ki Mom's Green Ecologic Bitkisel Yağ Çözücü'm imdada yetişti, 5 dakikada her şeyi pırıl pırıl yaptı. Ürünlerimiz bitkisel olduğu ve kimyasal kalıntı bırakmadığı için de içim rahat. 





Afiyet olsun. Allah sağlıklı günlerde yemeyi kısmet etsin.

Sevgilerimle
Yeşil Anne
www.yesilanne.com





Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.