27 Eylül 2013 Cuma

Konuk Yazar: Çocuğumla Evdeyim sayfasının sahibi çocuk gelişimi uzmanı Özge Selçuk Bozkurt hareketli çocuklarla aktivite yapmanın inceliklerini anlatıyor.

              Hareketli çocuklarla da aktivite yapmak mümkün!
Bir çok annenin dert yandığı bir konu; "çocuğum çok hareketli ve birlikte bir şey yapamıyoruz, koltuk tepelerinde koşmaktan, minderler üzerinde zıplamaktan başka birşey yapmıyor, masa başında faaliyet yapan çocuklara o kadar özeniyorum ki"...

Çocuğunuzla birlikte faaliyet yapmak isterken şunları göz önünde bulundurmanızda fayda var:


-
Çocuğunuz yapacağınız faaliyete uygun yaşta mı? Çocuğunuzun yaşına uygun olmayan bir etkinlik onun başarı sağlayamamasına ve hem onun hem de sizin hayal kırıklığına uğramanızla sonuçlanabilir.

- Çocuğunuz yapacağınız faaliyete uygun beceri düzeyinde mi? Makas tutma becerisini kazanamamış bir çocuk için makasla kesmeli bir etkinlik zorlayıcı olacaktır.

- Çocuğunuzun dikkat süresi yapacağınız faaliyet için yeterli düzeyde mi? Çocuğunuz faaliyetten sıkıldığı anda faaliyeti uzatmak hem sizi hem de onu zorlar. Bu yüzden yaşına uygun süreli etkinlikleri seçmekte fayda vardır. Küçük çocukların dikkat süreleri kısa olduğundan 10 dakikayı geçmeyen hemen sonucunu görebilecekleri kısa süreli etkinlikler tercih edilmelidir.

- Yapacağınız faaliyet çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verecek düzeyde mi? Hayvanlara ilgisi olan bir çocuk için hayvan etkinlikleri yaparak işe başlamak masabaşı etkinliklerine geçişte etkili olabilir.

- Yapacağınız faaliyet için çocuğunuzun temel ihtiyaçları karşılanmış mı? Etkinliklere çocuğunuzun tuvaletini yapmış, karnı tok, ağrı-sızısı olmadığı keyifli bir zamanda başlamak,  ve çocuğunuz için tüm "olumsuzluklardan sıyrılıp" aktiviteye hazır hale gelmiş olması için önemlidir.

- Çocuğunuz sizinle gerçekten faaliyet yapmak istiyor mu? Çocuğunuz yaşıtları ile mi kendinden küçüklerle mi, anne ya da babayla mı etkinlik yapmaktan keyif almakta? Kiminle oynamaktan zevk alıyorsa etkinliğe onunla başlamak, çocuğunuzun motivasyonu ve etkinliğin devamı açısından önemli olabilmektedir.

İşte bu maddeleri göz önünde bulundurmanız çocuğunuzla faaliyet yapabilmeniz için önemlidir. Önce çocuğumuzu iyi tanımalı, onun gelişimini iyi gözlemlemeliyiz. 


Eğer masa başında faaliyet yapmak istemiyorsa zorlamayın, sizi hoşlanmadığınız bir işi "oyun" diye yapmaya zorlasalar siz de isyan edersiniz bir yerde. Amaç birlikte güzel vakit geçirmekse, masa başında olmadan da birlikte verimli olarak zamanımızı paylaşabilirsiniz! Bu aktivitelerde ortaya çıkan üründen çok birlikte geçirilen mutlu anların olması değil midir amaç?

-Hareketli Çocuklarla Yapılabilecek Birkaç Aktivite Örneği:

Harketli çocuklar yaptıkları/yapacakları aktivitelerde geniş alanları kullanırlar. Sınırlandırılmayı sevmezler. Onları sınırlamak, ya asi olup sizi dinlememesine , ya da agresif bir yapıya sahip olmasına neden olacaktır. Biz de enerjilerini onların zevk alacağı ancak bizim de kontrolünüzde olacağı şekilde kullanmalarını sağlamamız gerekmekte. İşte bunun için size bir kaç aktivite örneği :

 


- Koli Bandından Örümcek Ağı Oturma odanızın kapı çerçevesine örümcek ağı şeklinde yapıştıracağınız koli bantlarına kağıttan yaptığınız topları ya da pinpon toplarını atmaca oynayabilirsiniz. İsterseniz her aile üyesi aynı sayıda fakat farklı renkte kağıt toplarını sıra ile kapıdaki bantlara atsın! Bakalım kim en çok topu banda yapıştırabilecek?

- Lazerli Yol Çocuğunuz, koridorunuzun duvarlarına uçlarından karşılıklı yapıştıracağınız iplerin kiminin altından kiminin üzerinden geçerek " lazerlere" değmeden parkuru tamamlasın! Bu aktiviteyi çocuğunuzun boyuna uygun olarak yapmanız için küçük çocuklarda üzerinden atlamak için yaklaşık 10cm yükseklikten ve altından geçmek için yaklaşık 50-70cm yüksekliklerden karşılıklı ipleri gererek duvara yapıştırın.

- Boyalı Tekerler Yere sereceğiniz büyük boy ambalaj kağıtlarının ya da büyük boy kartonların bir köşesine renkli parmak boyası sürün. Çocuğunuz üzerinde arabaları kullandıkça kağıda rengarenk tekerlek izleri çıkacaktır. (Bu aktivite için banyonuz müsaitse orayı da kullanabilirsiniz)

- Taşlı Dere Bu aktivitemizde koridorunuz dere; renkli kağıtlar da taş olacak. Yere koli bantları ile yapıştıracağınız renkli kağıtların üzerlerine basarak oturma odasından-mutfağa bir yolculuk yapabilir. Kağıtları isterseniz çocuğunuzun ayak izinden kesebilirsiniz ( yaşı ve beceri düzeyi uygun ise kendi de kesebilir). Yere yapıştırırken de kimi kağıtları yakın, kimilerini de uzak (çocuğunuzun adımlayabileceği uzaklıkta) yapıştırmalısınız.


                     

- Ay Kumu 8 ölçü un ve bir ölçü bebe yağı ile yapılan "yapay kum" etkinliğidir. (İsterseniz sadece irmik de kullanabilirsiniz. ) Çocuğunuza leğende vereceğiniz aykumunu kaplara doldurup boşaltır ve de kalıplarını çıkartabilir.

- Ev yapımı Oyun Hamuru Evde oyun hamuru yapabilirsiniz. Çocukların çok sevdiği ve de el parmak kaslarının tasarım gücünün geliştirildiği eğlenceli bir aktivitedir. Bu aktivite de +3 yaş bir etkinliktir. Ancak gözetiminizde olduğu sürece 18.aydan itibaren oyun hamurları ile çalışabilirsiniz. Büyük çocuklarla çalışırken, hamurunuzu oralet/ granül kahve ile de renklendirebilir, hoş kokulu olmasını sağlayabilirsiniz. Küçük çocuklarda hoş koku "yeme" isteği uyandırabileceğinden tavsiye edilmez.

   


Malzemeler: - 2 ölçü un - 1ölçü su ve yağ karışımı - 1ölçü tuz -parmak boyası ya da kürdan ucu ile gıda boyası (aktarlarda bulabilirsiniz) Önce tuzu, ılık suda iyice eritin sonra unu katın. Hamurunuz ele yapışmayacak kıvama gelince oynamaya hazırdır! Bu hamuru , kilitli poşetlere koyup 2-3 gün saklayabilirsiniz. (Eğer yaptığınız objeleri kurutup saklamak istiyorsanız, 1 ölçü daha un ve yarım ölçü kağıt tutkalı ekleyebilirsiniz. ) isterseniz boncuk yapıp ortasını iğne ile delip kurumaya bırakabilirsiniz..

İyi Eğlenceler!
Özge Selçuk Bozkurt


https://www.facebook.com/CocugumlaEvdeyim
 




Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

Ana Sayfaya Dönün

4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. harika bir yazı olmuş.paylaşım için çok çok tşk.ler:)

    YanıtlaSil
  3. Oyun hamurunu denedim, ama hamur gibi olmadi... tavsiyesi olan var mi??

    YanıtlaSil
  4. Koli bandı fikrine bayıldım,

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.