3 Eylül 2013 Salı

Kız çocuklarda vajinal yapışıklık (labial sineşi) sorunu

Bugün bana arada sırada sorulan ama bence önemli bir sorundan bahsedeceğim. Vajinal yapışıklık (labial sineşi) kız çocuklarda bazen görülebilen ve zor farkedilen bir sorun. Vajinadaki iç dudakların östrojen azlığı nedeniyle birbirine yapışması demek. Görüntü olarak da sanki vajina dikilmiş ve kapatılmış gibi görünüyor. Çok önemli bir sorun olmasa da idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilir ve zamanında açılmazsa küçük bir operasyonla cerrahi olarak açılması gerekebilirmiş.

Benim de 12 yıllık doktorum olan jinekolog ve kadın doğum uzmanı Dr. Herman İşçi bu sorunu şöyle anlattı: 


Kız çocuklarında ergenlikten önce henüz kadınlık (östrojen) hormonu yeterli düzeyde olmadığı için vajina epitelini kalınlaştıramaz. Basit enfeksiyonlar dudakların birbirine yapışmasına sebep olabilir. Geçici olarak östrojen kremleri kullanmak yapışıklığı çoğu zaman açar. Kapanmaması için haftada bir kere ılık suyla ıslatılmış bir pamukla genital bölgenin silinip sonra kurulanması yeterlidir. Östrojen kremiyle açılmayan yapışıklıklarda yüzeysel bir anesteziyle yanlara doğru çekerek açma ya da koterle kesip açma yöntemleri uygulanabilir. Böylece çocukta fiziksel ya da ruhsal kötü hatıra kalmaması sağlanır.

Hassas Anneler lütfen zaman zaman kız çocuklarınızda bu sorunun olup olmadığını kontrol ediniz. Bunu onlara belli etmeden yapın ve elleriniz mutlaka çok iyi yıkanmış olsun. Bezi bırakmış çocuklarda bu kontrol biraz daha zor olabiliyor. Temizleyeceğim diyerek yatağına yatırıp biraz pamukla silebilirsiniz bu arada da yapışıklık olup olmadığını kontrol etmiş olursunuz.  Eğer yapışıklık varsa bunu doktorunuza bildirin ve onun tavsiyelerini dinleyin. Genelliikle bir östrojen kremi sürmenizi isterler ve zamanla azıcık çekmeyle açılır. İnatçı yapışıklıklarda bu işlemi doktorunuzun yapması gerekebilir. 






Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Sevgiler

2 yorum:

  1. Eskileri hakkaten bazen dinlemek lazım, annem de kızımın altını aldığında hep söylerdi bak hafifçe temizlerken yana dağru açarak bak yapışmasın ben de tabi tabi der güler geçerdim meğer ne kadar da doğruymuş, umarım geç kalmış olmam ilk işim eve gider gitmez akşam alıcı gözüyle kontrol etmek olacak..
    Teşekkürler Ece Hanım

    YanıtlaSil
  2. Tesekkurler eve hn

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.